Pian, vioară, limbi străine sau tenis? Sau toate acestea la un loc? Este una dintre marile dileme ale părinților, care ar vrea
să-și vadă copiii cît mai culți și mai bine educați. Pentru că este perioada propice pentru astfel de alegeri, „Ziarul de Bacău” vă prezintă cîteva dintre variantele pentru care puteți opta.
Dansurile populare se învață gratuit la Casa de Cultură
De pe 2 octombrie s-au deschis cursurile tehnico-aplicative din cadrul Casei de Cultură „Vasile Alecsandri” din Bacău. La dispoziția elevilor, și nu numai a lor, există o gamă variată de oferte. „Avem cursuri de bucătari-ospătari, frizerie-coafură, informatică, dans sportiv, croitorie, dans modern, balet, soliști muzică ușoară și populară, aerobic, depanare radio-tv”, ne-a spus Vasile Iacob, directorul instituției. Dacă cineva dorește să meargă la un anumit cerc sau să studieze o anumită disciplină, responsabilii Casei de Cultură sînt dispuși să deschidă un cerc nou. Cele mai scurte cursuri care se desfășoară în incinta Casei de Cultură sînt cele de informatică, ce durează două două luni și care se desfășoară de trei ori pe săptămînă. Cel mai mult durează formarea unui solist vocal, dar și cursurile de dansuri sportive și dansuri moderne, care durează un an. Există cursuri de coafură-frizerie a căror durată este de nouă luni, sau bucătari-ospătari de șase luni.
Cît privește prețul, acesta variază între 100.000 – 200.000 de lei pe lună. „Un preț mai ridicat îl au cursurile de informatică, dansuri sportive, osptări-bucătari, iar mai ieftine sînt cele de dans modern, soliști vocali de muzică ușoară și populară”, a precizat Vasile Iacob. Interesant este faptul că nu toate cursurile se fac contra bani. Cursurile de dansuri populare sînt gratuite. „Copiii talentați, care vor da dovadă de progres la cursul pe care îl desfășoară, vor fi scutiți de taxă, a asigurat directorul instituției.
Viitorii învătăcei pot avea vîrste cuprinse între 6-7 și 40 de ani. „Anul trecut, cei mai vîrstnici elevi, adică pînă în jurul vîrstei de 40 de ani, s-au înscris la cursurile de informatică sau la cele de bucătari-ospătari” a spus directorul Vasile Iacob. Tot în cadrul Casei de Cultură se mai desfășoară cursuri de limbi străine: engleză, franceză, italiană și germană. După perioade de studii, absolvenții vor primi o diplomă care le va atesta valoarea, întrucît la unele cercuri se vor acorda și calificative de absolvire.
Înscrierile se fac la secretariatul Casei de Cultură „Vasile Alecsandri”.
Ofertă interesantă și la Centrul de cultură
Cine iubește muzica, artele plastice, teatrul, dansul popular sau coregrafia și dorește să-și perfecționeze cunoștințele în aceste domenii în timpul liber, are și o ofertă pusă la dispoziție de Consiliul Județean Bacău. Cu doar 300.000 de lei taxă de înscriere și 2.700.000 de lei taxe anuale, orice băcăuan, indiferent de vîrstă, își poate exersa talentul sau doar un simplu hobby sub îndrumarea atentă a unui profesor la Centrul Județean de Cultură din Bacău. Deși cursurile au debutat odată cu începutul lunii octombrie, elevii se mai pot înscrie și în această perioadă.
Florin Zăncescu, directorul acestui Centru, spune că la specialitatea muzică (ușoară și populară, vioară, acordeon, chitară, orgă, instrumente populare și instrumente de suflat), candidații sînt testați la auz muzical, simț ritmic, memorie muzicală. La arte plastice se susține o probă practică de specialitate; la teatru, pentru a fi admiși, candidații trebuie să recite o poezie, să citească la prima vedere un text, și să treacă de o probă de improvizație scenică pe o temă dată. Pentru clasa de coregrafie se testează auzul muzical, simțul ritmic și cercetarea posibilităților de executare a exercițiilor specifice dansului.
Ca o noutate față de anul trecut, Florin Zăncescu ne-a anunțat că taxa de școlarizare va putea fi achitată în trei rate, și nu în două, ca pînă acum. Anul acesta, cele mai solicitate discipline sînt: orgă-pian, canto, muzică ușoară și muzică populară, pictură, design vestimentar, iconografie, grafică, instrumente de suflat (flaut, clarinet), chitară. Această atracție a tinerilor față de orgă-pian (spre exemplu), nu are din punctul de vedere al lui Florin Zăncescu decît o explicație pragmatică. „Probabil se orientează pe disciplinele unde pot cîștiga bani. Dacă știi să cînți la o orgă, ai posibilitatea să cînți la o nuntă”, spune Florin Zăncescu. El nu a găsit și o explicație pentru regresul pe care l-a înregistrat în acest an clasa de actorie: „Este o enigmă, deoarece văd mulți tineri frumoși pe stradă și, dacă ar avea o altă alternativă, aș înțelege, dar la Centrul este singurul loc unde tinerii își pot exersa talentul. De asemenea, aici au șansa de a face actorie și tehnică vocală și mișcare scenică”. Cu atît mai mult enigmă, cu cît, în contexul social de astăzi, nu-i strică nimănui cîteva lecții de actorie.
O dezamăgire pentru Centrul Județean de Cultură este, anul acesta, dispariția unor discipline precum arta fotografică, sculptura și dansul. „N-am putut organiza aceste cursuri, deoarece nu am avut numărul minim de cursanți, adică în jur de 6 – 8 oameni, deci am fost nevoiți să le închidem. Nu trebuie să uitați că sîntem o instituție bazată pe autofinanțare, iar profesorii își cîștigă salariul în funcție de cîți elevi au la cursuri”, spune Florin Zăncescu.
Programul cursurilor de stabilește în funcție de cursanți și de cursuri. De reținut că diploma ce va fi eliberată celor ce termină un an la Centrul de Artă are valoare de atestat.
Înscrierea la Biblioteca Județeană costă 10.000 de lei
Un alt loc în care își pot petrece tinerii timpul liber este Biblioteca Județeană „C. Sturdza” din Bacău. Situată în plin centrul orașului, importantul așezămînt de cultură ce adăpostește zeci de mii de cărți, se află la îndemîna oricărui tînăr, în condițiile în care toți trec prin această zonă măcar o dată pe săptămînă. Pentru a se putea înscrie la Biblioteca Județeană, unui elev îi trebuie buletinul de identitate, 10.000 de lei, un plic poștal timbrat și o legitimație de serviciu a unuia dintre părinți. Programul este generos și acoperă toată gama de orare școlare. Luni, de la orele 11.00- 19.00, de marți pînă vineri între orele 8.00 – 19.00, iar sîmbăta între orele 8.00-19.00. Duminica este închis.
Spre deosebire de anii trecuți, orientarea tinerilor băcăuani tinde a deveni una occidentală, în sensul că „vin acum la bibliotecă și se orientează doar la cărțile cerute expres de către profesori, iar în sala de lecură vin și citesc cărți ce țin de o anumită specializare”, ne-a spus o bibliotecară.
O altă opțiune: casete video și DVD-uri
O altă opțiune pentru timpul liber o reprezintă închirierea casetelor video ori a d.v.d-rilor, adică a filmelor pe C.D. Unul dintre cele mai cunoscute și mai bogate, din punct de vedere al ofertei, este centrul de închirieri aflat în incinta Casei de Cultură „Vasile Alecsandri”. Cu o gamă variată de filme, ce cuprinde comedii, horror, acțiune, s.f., și multe altele, acest centru reprezintă o alternativă deloc neglijată de tineri, mai ales că unele dintre filme sînt noutăți care nu au rulat nici la cinematograf, nici la H.B.O. Cu 25.000 de lei un film, sau 30.000 de lei unul din categoria „noutăți”, se poate închiria, pe baza buletinului de identitate, timp de 24 de ore, o casetă, la alegere. D.v.d.-urile, fiind mai pretențioase și necesitînd o tehnologie de ultimă oră, au un preț de închiriere ceva mai ridicat: 50.000 de lei. În topul celor mai închiriate filme de anul trecut s-a numărat „Gladiatorul”, cu Russel Crowe, distins și cu premiul Oscar, iar anul aceasta la loc de cinste se află „Training Day” (Zi de antrenament).
25.000 de lei un bilet la cinema
Cele două cinematografe băcăuane, „Central” și „Orizon”, cîte au mai rămas după moarte subită a celorlalte, oferă cel puțin săptămîna asta, producții pentru gusturi diferite. La cinema „Central” rulează cu începere de la orele 10.00-12.00-14.00-16.00-18.00-20.00, filmul românesc „Occident”, prețul fiind de 20.000 de lei, redus la orele 10.00 și orele 20.00, iar la restul spectacolelor 25.000 de lei. La cinematograful „Orizot” rulează la orele 14.00-16.00-18.00, filmul „Regele Scorpion”, prețul întreg fiind de 25.000 de lei, iar pentru elevi și studenți se acordă reducere, prețul biletului fiind de 20.000 de lei. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns