Consiliul National al Intreprinderrilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a formulat un punct de vedre vizavi de situatia economica in care se afla IMM-urile din tara noastra, pe care l-a inaintat noului Guvern. Acesta a fost facut public, la sfirsitul saptaminii trecute, si ne-a fost pus la dispozitie de presedintele Patronatului Judetean al IMM-urilor Bacau, Gina Plantos.
Primele opinii formultae de oamenii de afaceri vizeaza Ansamblul sistemului economico-institutional. Ei cer Diminuarea birocraţiei, prin reducerea si simplificarea procedurilor, autorizatiilor, avizelor, ghiseu unic, plata unica (exista un numar de 545 de autorizatii, avize, licente si permise necesare desfasurarii activitatii agentilor economici si un numar de opt obligatii lunare declarative pentru angajatorii cu un salariat). De asemenea, s-a cerut Diminuarea semnificativa si in regim de urgenta a parafiscalitatii, in prezent fiind peste 500 de taxe nefiscale stabilite la nivel national la care se adauga taxele nefiscale stabilite de autoritatile publice locale.
Simplificarea procedurilor administrative
Oamenii de afaceri mai cer Realizarea unui sistem informational si a inventarului complet al taxelor nefiscale si al avizelor, autorizatiilor si licentelor, care sa constituie suportul de aplicare si de simplificare a procedurilor administrative privind infiintarea si functionarea intreprinderilor. La fel de importanta este vazuta Generalizarea aplicarii procedurii tacite în toate domeniile conexate înfiintarii si functionarii intreprinderilor, ca si Cresterea transparentei masurilor privind mediul de afaceri si a politicilor guvernamentale, prin imbunatatirea cadrului legal, bazat pe consultarea obligatorie a organizatiilor IMM-urilor si pe analiza cost-benficiu pentru IMM-uri; evaluarile de impact ex-post realizate de organizatiile reprezentative pentru IMM-uri asupra reglemetarilor juridice recent introduse.
Raportul national al IMM-urilor
Realizarea sistematica de evaluari de impact pentru fiecare nou act normativ, cu implicarea partenerilor sociali, precum si a analizelor cost-beneficiu asupra IMM-urilor, pentru proiectele de legi si actele normative care produc efecte asupra acestora, inclusiv realizarea de evaluari de impact ex-post a dispoziţiilor legale, realizate de organizatiile patronale reprezentative este dorita de oamenii de afaceri „Reglementarea obligatiei elaborarii si publicarii anuale a unui raport national cuprinzator privind starea IMM-urilor, avind doua parti, analiza din punct de vedere guvernamental si analiza neguvernamentala – se arata in punctul de vedere al IMM-urilor private -, trebuie sa fie prezentat in Parlament si sa fie valorificat in vederea perfectionarii legislatiei si functionarii administratiei centrale si locale”. Astfel, se ce re si Renuntarea la practica Ministerului Finantelor de a se imprumuta de la bancile din Romania, absorbind lichiditatile si blocind, astfel, finantarea agentilor economici si a populatiei.
Fara planuri de amenzi!
Oamenii de afaceri vor Eliminarea planurilor de amenzi ale organismelor cu atributii de control in relatia cu IMM-urile si abuzurilor prin controale unice, anuale, asigurarea functiei preventive prin informarea si consilierea adecvata a IMM-urilor anterioara aplicarii de amenzi. Dar si eliminarea stimulentelor functionarilor stabilite ca procent din amenzile aplicate si reglementarea unui regim special de control a reprezentanţilor organizatiilor patronale, cu asigurarea unei reale imunitati a acestora pentru opiniile exprimate in exercitarea mandatului patronal.
Flamandu a zis
Dl. Done ne intoxica cu Gina acum. Dupa ce ne-a intoxicat cu merele stricate ale d-lui Viorel Rati pana s-a albit si catina, ne-o baga pe gat acum pe Gina. Fac precizarea ca Rati a fost presedintele anterior al acestui patronat, om de afaceri dupa ce a fost consilier al unui ministru pe la agricultura prin anii ’90… S-a lasat probabil de patronat ca sa nu-i ia terenul Consiliul Local Bacau si sa faca spital peste merii administrati de el. Ori n-a mai vrut sa-l concureze pe Simovici dupa ce au devenit rude? Ca si asta e printre altele si presedinte de patronat tot la IMM-uri, cer scuze ca nu stiu denumirea exacta.
Asa ca ce sa inteleaga MEDIUL DE AFACERI din toata mascarada asta? Bataie de joc si la unii si la altii… Simovici din pozitia de director ROMEXPO, adica in Bucuresti, reprezinta un patronat al IMM-urilor la Bacau, tot presedinte si la Camera de Comert, si alte comitii si comitete. La vesnicul Nicolescu cu CNIPMMR, au gasit-o acum pe Gina. Nu stiu cine o patroneaza, dar nici n-am auzit de mari realizari la firma sa ODYN, lucru de fapt prezentat si pe site-ul firmei. Stiu doar ca a fost prin septembrie in Danemarca, Islanda, Norvegia cu Nicolescu, fam. Aheorghicesei, Crihai, Rogojinaru, Mintas, etc… si ca a facut lucruri nemaipomenite pentru Mediul de Afaceri Bacauan.
Nu incercati sa intelegeti de ce atatea patronate pt. IMM-uri numai in judetul Bacau, ca s-ar putea sa … intelegeti! Si e pacat acum de sarbatori sa va doara capul din astfel de motive.
Cum v-au ajutat aceste patronate pana acum, Camera si alte asociatii, va doresc sa aveti parte si in viitor de sprijinul lor nemijlocit! URAAAA!!!