Usa premierului Boc nu s-a deschis inca pentru delegatia de la Rafo Onesti care a solicitat, inca de la inceputul anului o audienta, in legatura cu situatia in care se afla acesta societate. Termenul pina la care sperau rafinorii – prin actionarul majoritar, Yakov Goldovskyi, liderul sindical, Ion Marian, si directorul general al Rafo, Miroslav Dermendjiev – sa stea la aceeasi masa cu Emil Boc a fost 15 ianuarie, dar ei au inteles repede ca probleme de stat presante de la inceput de mandat vor impinge acest termen mult mai incolo. Rafinorii nu si-au pierdut nici rabdarea, nici speranta ca vor ajunge la Bucuresti. Pina atunci, ei au formulat, insa, mai explicit ce vor de la noii guvernanti.
„Rafo – spune Ion Marian – a fost la un pas de faliment, dar prin modul in care a fost gestionata, incepind cu anul 2004 si prin venirea, in 2006, a noului investitor, unitatea si-a gasit un nou drum, care a transformat-o si o va transforma intr-o unitate performanta la nivelul Romaniei si nu numai, motiv fata de care investorul Rafo, administratia si organizatia de sindicat, beneficiara prin salariati a existentei rafinariei, a solicitat, prin doua adrese inaintate Guvernului Romaniei, respectiv primului ministru, primirea in audienta a delegatiei Rafo”.
Mai este agreata Rafo in Romania?
Rafinorii vor, in primul rind, ca actionarul majoritar, investitorul in Rafo, sa se poata prezenta si sa-si sustina realizarile care au condus la salvarea societatii de la faliment. De asemenea, Yakov Goldovskiy vrea sa prezinte investitiile pe care le-a realizat in Rafo pina in acest moment si proiectele pe care doreste sa le aplice, chiar in aceste conditii de criza economica si financiara, dar si sa auda si sa constate, direct de la seful Executivului, ca firma pe care o reprezinta este agreata sau nu in Romania. Investitorul mai vrea sa prezinte si piedicile provocate de reprezentatii statului cu privire la Rafo pina la numirea actualului guvern si sa constate daca in continuare institutii precum Ministerul Finantelor Publice, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, care au avut probleme in anii anteriori cu Rafo, vor mai bloca, prin diverse forme, activitatea societatii. Goldovskiy vrea sa solicite sprijin ca Ministerul Economiei sa ia act de proiectul Rafo care vizeaza colaborarea directa cu alte doua-trei unitati petrochimice din Romania si sa solicite un comunicat din partea Guvernului cu privire la analiza situatiei de la Rafo (ce a reprezentat Rafo pina in 2004 pentru economia romaneasca si ce reprezinta ea astazi si in viitor), comunicat care – cred rafinorii – ar aduce o alta imagine asupra Rafo, cu implicatii favorabile asupra raporturilor dintre Rafo, colaboratori si finantatori.
Garantie guvernamentala pentru Rafo
Tot la intilnirea cu Emil Boc, rafinorii mai vor sa propuna acordarea unei recomandari favorabile din partea Guvernului in scopul angajarii de catre investitor a unor credite pentru Rafo. Ei se gindesc chiar la o garantie guvernamentala, in limita posibilitatilor, si in conditiile in care bancile vor ramine reticente fata de acordarea unor credite indifferent de garantiile investitorului. „Fata de toate aceste aspecte – a opinat Ion Marian -, salariatii societatii cred, sincer, ca actualul guvern isi va indrepta atentia, la inceput de mandat si de criza economica, si asupra Rafo, a salariatilor, a comunitatii onestene si nu numai. Alocarea sumei de 350 de milioane de euro, doar pentru 2009, din partea investitorilor o consideram importanta si benefica nu doar pentru Rafo, motiv fata de care solicitam public premierului acceptarea audientei solicitate. Pentru toata opinia publica, precizam ca Rafo, astazi, este o unitate curata, cu un investitor hotarit pentru a dezvolta societatea care, in mod categoric, nu va mai intra in pacatul datoriilor”. (Petru DONE)
Gica a zis
Mai aveti de asteptat.
max a zis
Dar cand Rafo a intrat in pacatul datoriilor d-ta unde erai d-le Marian ?