Perimetrul petrolifer din zona Oprisenesti – Ianca (Braila) a fost completat, de circa zece zile, de societatea Hidram Moinesti cu cea mai moderna sonda de foraj din tara, o instalatie Drillmec, de 200 tone-forta, dotata cu top drive si pompe triplex. Sonda este cea mai importanta achizitie a societatii din Moinesti, cu o investitie de sapte milioane de euro, si respecta toate standardele mondiale in materie de foraj. Instalatia a fost prezentata, joi, 3 iulie, specialistilor din domeniul petrolului si reprezentantilor beneficiarului lucrarii, societatea Petrom.
Perimetrul de la Oprisenesti este plin de sonde in exploatare, raspindite in jurul unui parc de rezervoare de titei al Petrom. Societatea din Moinesti a ajuns aici in urma unei comenzi ferme de foraj, iar noua instalatie se afla acum la prim gaura – cum spun sondorii. Administratorul unic de la Hidraulic, inginerul Radu Apostu, a venit aici cu o echipa complexa din Moinesti, in care a cooptat si citiva membri de pe plan local. Nefiind specialist, puteam confunda usor noua sonda cu altele pe care le-am vazut montate chiar in Moinesti: aceeasi incinta organizata ca la carte, metru cu metru patrat, in care sonda este inconjurata de instalatiile care o deservesc, dar si de organizarea „de santier”, adica de birouri, magazii, sala de mese sau cortul pentru protectia muncii. Directorul mecano-energetic de la Hidraulic, Ion Condrea, ma conduce peste tot, sa vad instalatia noua, de la sitele si instalatia de preparare a noroiului de sonda, la motoarele care constituie inima sondei, pina in virful turlei, unde zaresc un personaj celebru cind e vorba de o sonda, podarul. Merg atent, doar sa nu dau peste piesele in miscare, fara grija ca m-as putea pata de uleiuri, deoarece instalatia e mai curata ca o farmacie. Ion Condrea imi arata pe unde circula noroiul de sonda, batalul in care se aduna, santurile din jurul instalatiilor si, pe sub pietris sau pe sub dalele de beton folia de plastic protectoare. „Asa cer normele de mediu, iar noi nu putem incalca acum standardele europene” – spune directorul mecano-energetic.
Foraj pina la 3.800 de metri
Radu Apostu le arata specialistilor toata instalatia. „Lucram, cu ea, pentru un foraj de 1.600 de metri, in acest perimetru, dar instalatia poate ajunge la 3.800. Avem instalatii care au lucrat si in Moldova si in Ardeal, dar mai moderna ca aceasta nu – spune administratorul unic. Investitia ne-a costat sapte milioane de euro, dar face toti banii. Cu instalatia aceasta scurtam timpul de lucru cu o treime si sintem abia la primul foraj cu ea. Vom capata experienta si cred ca ne vom putea apropia de jumatatea perioadei, comparativ cu sondele vechi”. Echipamentele de pe ea sint de ultima generatie. Sondorii au facut, pentru aceasta, specializare chiar la firma producatoare, din Italia. Au venit la Oprisenesti cu instalatia montata pe o platforma independenta, mobila, pe care o vor remonta la loc peste citeva zile si vor pleca in alta parte, unde vor primi o noua comanda de foraj. In loc de 20 de zile, cum era inainte, acum fac lucrarea in maxim 12 – 15 zile. In functie de structura solului. Tot la Oprisenesti mai au o sonda, alta tot in judetul Braila, iar la Moinesti o a treia instalatie de foraj.
Titeiul se scumpeste, dar comenzile curg girla
Despre Hidraulic cunoscatorii spun ca este a treia societate de foraj din tara, din punct de vedere al capacitatii de productie. A inceput in anul 2002 cu o singura instalatie de foraj, iar acum este foarte cunoscuta si cautata pe piata. In timp, activitatea s-a diversificat, iar Hidraulic Moinesti poate face si reparatii capitale la sonde si puneri in productie, dar si lucrari de intretinere si reparatii a instalatiilor pentru probe de productie. Firma are 250 de salariati. Pe citiva dintre ei i-am vazut joi la lucru. Tocmai se facea schimbul de tura. Oamenii veneau din campusul amenajat special in apropiere, unde au de toate: si cazare si masa, cu bucatar, cu ingrijitoare, cu sala de dusuri si club. La inceput, in firma au fost doar 50 de oameni. Acum numarul instalatiilor a crescut la sapte. Anul trecut s-a lucrat la 30 de foraje. Cerere de productie este, in acest moment – spune Radu Apostu. Chiar odata cu cresterea pretului la titei.
livionet a zis
Am ajuns sa cumparam si instalatii de foraj cu asemenea pret ?,Romania a fost a doua tara din lume ce exporta instalatii de mare adancime cum ar fi modelul F 400 4500m si f 450 6000 m .
Instalatia este productiva daca i se aduc materiale la timp si sapa de foraj este de calitate.
Si a montato numai asa sa se joace cu instalatia la 1800 metri ?
pentru gaura asta putea folosi un F 200
PACAT DE ROMANIA .
SALUTARI .
ami a zis
Mda… Producţia de instalaţii de foraj de la „1 Mai” Ploiesti, recunoscută în toată lumea, s-a dus pe apa Sambetei (= a trădarii de neam si ţară)… „Politicienii” (= uneltele globaliştilor) au tăiat-o şi vândut-o ca fier vechi, şi construiesc un (alt) mare „Mall”, că astea ne lipseau…