• Revista Ateneu, în pericol de desființare • „ceea ce se întîmplă în cultură este un semnal de alarmă”, a opinat Carmen Mihalache, redactor șef al revistei „Ateneu”
Finanțarea proiectelor culturale a devenit motiv de gîlceavă între consilierii județeni care fac parte din două comisii ce se ocupă de cultură. De altfel, modul de împărțire a „cașcavalului” din acest domeniu i-a învrăjbit pe membrii Comisiei de cultură, cu cei ai Comisiei de evaluare și selectare a proiectelor și programelor culturale. Aceasta din urmă a fost înființată deoarece s-au înmulțit foarte mult cererile de finanțare, venite și din partea unor organizații și instituții serioase, și din partea unor neica-nimeni. Conflictul a explodat la ultima ședință a Consiliului Județean (CJ), întrunit vinerea trecută, cînd a fost aprobată lista programelor și proiectelor culturale. Din cele 28 de proiecte propuse, Comisia de evaluare a aprobat finanțarea cu 1,6 miliarde de lei a doar 23 de proiecte. După prezentarea evaluărilor comisiei abilitate, au sărit ca arși unii membri ai Comisiei de cultură a CJ. Victor Mitocaru, consilier județean, a deplîns faptul că și instituțiile de cultură ale CJ au fost obligate să participe la concurs și evaluare cot la cot cu alte instituții și organizații „din afara sistemului”. Mitocaru a apreciat că instituțiile nu ar fi trebuit obligate să participe la evaluări, deoarece conducerile acestora au fost numite pe baza unui program de management și a unui program minimal aprobate la începutul anului, deci nu ar mai fi trebuit să fie luate din nou la puricat. Aceeași poziție a susținut-o și consilierul județean Geo Popa. Dumitru Brăneanu, vicepreședintele CJ Bacău, a precizat că, de anul viitor, programele minimale ce fac parte din contractele de management nu vor mai trece prin Comisia de evaluare. Neculai Lupu, președintele CJ, a recunoscut că „s-a născut un paralelism” între comisiile de evaluare și, respectiv, de cultură. „E bine, totuși, că directorii instituțiilor de cultură au văzut cum se face un program”, a opinat Lupu.
Revista Ateneu ar putea rămîne fără hîrtie
Consilierul Victor Mitocaru a cerut ca banii cuveniți revistei Ateneu, editată de CJ, să nu mai fie reduși. „În capitolul de cheltuieli materiale este prevăzută și hîrtia pe care se tipărește revista. Dar hîrtia nu ar trebui considerată cheltuială materială, pentru că aceasta este însăși viața revistei. Dacă nu se mărește alocația de la buget, din luna aprilie, revista ar putea să nu mai apară”, a avertizat pe un ton apocaliptic Mitocaru. În plenul ședinței, președintele Lupu a afirmat că nimeni nu i-a adus la cunoștință această situație. Ulterior, Neculai Lupu ne-a declarat că „niciodată nu va rămîne revista fără hîrtie”.
Criticul Carmen Mihalache, redator șef al revistei „Ateneu”, este de părere că situația din cultură este un avertisment. „Ceea ce se întîmplă în cultură este un semnal de alarmă. Avem bani foarte puțini și ne străduim să facem venituri proprii. Ne luptăm foarte mult, însă este foarte greu, mai ales că revista are de realizat venituri proprii de o sută milioane de lei. Ori în această perioadă fiecare dintre sponsorii noștri are și alte interese, mai ales că începe și campania electorală. Nu mi se pare normal așa ceva, pentru că noi facem o politică a culturii și a valorii”, ne-a declarat Carmen Mihalace.
Și mai revoltat s-a arătat Ștefan Radu, secretar-general al revistei „Ateneu”. „Ca și anul trecut, am solicitat 85 de milioane dei pentru cheluielile materiale, aceasta însemnînd îndeosebi hîrtie și tipografie, însă nu am primit decît 15 milioane de lei, o sumă insuficientă. Ni s-au aprobat 40 de milioane pentru un computer și o imprimantă, dar la ce-mi folosește o imprimantă nouă cînd nu am obiectul muncii? Suma cerută de „Ateneu” nu mi se pare una mare. Este echivalentul acoperirii unei gropi din fața Prefecturii”, ne-a declarat Ștefan Radu. (Florin Popescu, Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns