Filiala Bacau a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati – CECCAR isi doreste preluarea Biroului local de expertize contabile de pe linga Tribunalul Bacau. Filiala continuat, la sfirsitul saptaminii trecute, seria dezbaterilor profesionale pe tema expertizelor contabile judiciare tehnice si de calitate. De aceasta data, dezbaterea a avut loc impreuna cu profesionistii membri ai filialei, dupa ce, initial, problema a fost analizata impreuna cu reprezentantii beneficiarilor acestui gen de expertize – instantele de judecata si organele de cercetare judiciara si penala. Modalitatea de realizare a expertizelor contabile judiciare este reglementata de standardul profesional al CECCAR cu numarul 35. Standardul a fost prezentat de expertul Marcel Bulinschi, iar expertul MIhai Schiopu a raspuns la intrebarilepuse prin prisma practicii CECCAR.
In judetul Bacau, doar circa 20 la suta dintre cei 114 experti contabili activi, la ora actuala, au optat pentru efectuarea de expertize de acest gen. Relatia cu instantele de judecata, cu organele de cercetare judiciara si penala, conditiile materiale oferite de tribunale si, nu in ultima instanta, onorariile fixate pentru expertizele efectuate, ii determina pe experti sa ocoleasca acest domeniu de activitate. „Am analizat, si de aceasta data – a spus moderatorul actiunii, Constantin Pastrav, directorul executiv al filialei Bacau a CECCAR – aceleasi probleme, dar imbracate cu exemple practice. Au participat membrii liberi profesionisti si angajati, dar si proaspeti experti contabili, care au aflat schimbarile din procedurile pentru Standardul 35. S-a exprimat din nou dorinta ca Biroul local de expertize contabile de pe linga Tribunalul Bacau sa treaca la CECCAR. S-a recomandat mai multa incisivitate din partea expertilor contabili, inclusiv pentru cistigarea onorariului cuvenit dupa cantitatea si calitatea muncii prestate, si ca expertiza sa fie urmarita pina la capat. Dezbaterea a fost mai aprinsa, pentru ca oamenii nostri stiu sa puna problemele, si pun aceste probleme din punct de vedere pragmatic, pentru ca munca noastra, pe acest standard, trebuie platita. S-a discutat despre incompatibilitati si conflicte de interese, despre diligenta pe care o poate face CECCAR. Atunci cind cineva are de consemnat o problema pe Standardul 35, noi oricind sintem dispusi sa dam consultanta, astfel incit sa obtinem cel mai inalt standard de calitate”.
Expertii vor obiective clare
Eexpertii contabili nu sint multumiti de modul in care se stabilesc obiectivele expertizei contabile, fie prin incheierea de sedinta de judecata, fie prin ordonanta, in cazul dosarelor penale, sau li se solicita sa raspunda la unele obiective care nu au legatura cu dosarul cauzei. In unele cauze, avocatii, pentru a servi interesele partilor pentru care presteaza servicii de specialitate, depun la dosar asemenea obiective, care nu au nimic de a face cu menirea noastra si cu expertiza contabila in sine. De asemenea, ei sint nemultimiti de onorariile fixate in instanta, dar si de conditiile precare in care trebuie sa studieze dosarele, chiar in conditiile in care Tibunalul Bacau are un sediu nou, mult mai mare.
Ce este expertiza contabila judiciara
Expertiza contabila este o forma de cercetare stiintifica in vederea lamuririi modului in care sint reflectate in documente si in evidenta tehnico-operativa si contabila anumite fapte, imprejurari, situatii etc. de natura financiar-contabila.
Expertul controleaza registrele, conturile si actele justificative ale unui agent economic in scopul de a furniza partilor interesate datele pentru o echitabila regularizare a situatiei. Expertiza judiciara este solicitata pentru solutionarea cauzelor aflate in stare de ancheta, cercetare sau judecata (politia, parchetul, tribunalul). Obiectul expertizei contabile il formeaza dosarele de ancheta, de cercetare sau de judecata, iar obiectivele ei sint stabilite sub forma unor intrebari formulate de organul de urmarire penala sau instanta la cerere a partilor ori din oficiu, la care trebuie sa raspunda expertul. Standardul profesional nr. 35, elaborat de CECCAR, reglementeaza modul de intocmire a expertizei contabile, dar regimul ei de solicitare si folosire este reglementat prin lege.
Lasă un răspuns