• „În rîndul cîinilor nu există javre. Javre și potăi sînt în rîndul altora”, a spus unul dintre participanți
Terenul de zgură din spatele Stadionului Municipal din Bacău a fost invadat sîmbătă dimineața de cîini și de stăpînii lor, prezenți în posturile de concurenți sau spectatori la prima expoziție chinologică organizată la Bacău după Revoluție. Manifestarea a fost organizată de Asociația Chinologică Comănești – Bacău, condusă de doctorul Florin Velisar și la expoziția – concurs au participat proprietarii de cîini din județul Bacău, dar și din Iași, Cluj, Mediaș, Tîrgu Mureș, Bistrița și Botoșani. Aceștia au înscris peste 120 de exemplare superbe, din 21 de rase, între care un loc aparte a fost rezervat Ciobănescului românesc, reprezentat de cîteva exemplare, printre cele mai frumoase din țară. Președintele Asociatiei Chinologice din România ne-a spus că a fost ales municipiul Bacău ca loc de desfășurare a acțiunii din trei motive: în zonă sînt tot mai mulți crescători de cîini de rasă, a existat o excelentă colaborare cu autoritățile locale, și s-a găsit un număr important de sponsori, chiar în actualele condiții economice dificile.
Vremea, capricioasă la primele ore ale dimineții, a fost pînă la urmă neașteptat de frumoasă, ceea ce i-a determinat pe organizatori să spună că există un Dumnezeu al cîinilor. După o paradă a raselor, salutată cu aplauze și lătrături din spațiile ocupate în special de localnicii sosiți cu cîini care nu participau la concurs, s-a trecut la arbitrarea concurenților canini. Au fost organizate cîteva grupe de arbitraj, iar ciobăneștii românești au fost evaluați separat. Pentru a nu apărea dispute, ciobăneștii românești au fost împărțiți în ciobănesc carpatin, mioritic și românesc carpatin. Au fost acordate cupe și diplome pentru „Cel mai bun exemplar al rasei”, „Cel mai bun exemplar al grupei”, „Copilul și cîinele”, și la „Grup de creștere”. În pofida apelurilor organizatorilor privind înțelegerea și adaptabilitatea fața de arbitraj, au existat și unele vociferări din partea publicului și chiar a unor proprietari de cîini, dar în ansamblu totul a decurs fără incidente.
Dincolo de animatele arene de arbitraj, profitînd de ocazie, numeroși crescători de cîini au inițiat un comerț înfloritor cu cățeluși. Cei mai ieftini au fost puii de ciobănesc mioritic – 500.000 lei, iar cei mai scumpi, cei din rasa Saint Bernard – 230 dolari, în timp ce cățelușii Cocker spaniol, Rottweiler sau Husky aveau prețuri între 100 si 150 de euro bucata. Printre picioarele spectatorilor s-au învîrtit, năuciți de aglomerație, și cîțiva maidanezi, care s-au bucurat de multă simpatie. De altfel, în debutul manifestării, unul dintre participanți a ținut să precizeze că „în rîndul cîinilor nu există javre.
Javre și potăi sînt în rîndul altora”, iar remarca a fost foarte gustată
de iubitorii de animale, care au dovedit respect și întelegere pentru tot ce a mișcat pe stadion.
„Participarea a fost foarte bună și majoritatea exemplarelor au fost
deosebite, în special printre ciobăneștii românești. Mă refer cu deosebire la aceștia, întrucît este cunoscută preocuparea noastră specială pentru recunoașterea internațională a acestor cîini deosebiți. Ne bucurăm că există atîția iubitori și crescători de
cîini de rasă și sperăm ca toate acestea au constituit pentru ei o surpriză placută”, ne-a declarat doctorul Florin Velisar, unul dintre principalii organizatori ai manifestării de sîmbătă. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns