Ulima saptamina bursiera (22 – 23 decembrie), care s-a incheiat-cu doar doua zile de tranzactionare a adus indicii BET si BET-C la o apreciere de 1,87, respectiv 1,24 de procente, in timp ce BET-FI a avansat cu 0,74%. Lichiditatea medie pentru aceasi perioada a fost de 9,1 milioane de lei, in crestere cu 10,8% fata de nivelul de 8,21 de de inregistrat in saptamina anterioara. In ceea ce priveste capitalizarea bursiera, rata de crestere a acesteia este de 6,63%, depasind aprecierea indicilor.
In acest an, indicii BET si BET-C au scazut cu 70,47, respectiv 70,34 de procente, in timp ce BET-FI se afla cu 84,05 procente sub nivelul inregistrat pe 21 decembrie 2007. Cei mai tranzactionati emitenti au fost SIF-urile, BRD-GSG si Banca Transilvania, in timp ce ponderile cele mai mari in capitalul societatilor le-au avut tranzactiile cu Amonil, SIF Moldova, SIF Olenia, Broker Cluj-Napoca si Zimtub.
Bursa a parcurs unul dintre cei mai negri ani din istoria sa moderna. Valoarea schimburilor din acest an s-a redus simtitor, iar indicii au închis cu pierderi pentru prima data în ultimii 10 ani. Cea mai mare pierdere a înregistrat-o indicele societatilor de investitii financiare, BET FI, care a scazut cu 84% fata de anul trecut, la nivelul de 12.549 de puncte. Indicele general al pietei, BET C, a pierdut în acest an peste 70%, pina la valoarea de 1.977 de puncte, cea mai scazuta din ultimii 4 ani. Scaderile semnificative ale cotatiilor titlurilor listate s-au reflectat si în capitalizarea bursiera. Valoarea companiilor de pe BVB si Rasdaq a coborit la 14,6 miliarde de euro, la jumatate fata de anul trecut. Nici la capitolul lichiditate, bursa nu a parcurs un an bun. În acest an, valoarea schimburilor pe piata actiunilor a scazut de peste doua ori fata de anul trecut. În aceasta luna, media tranzactiilor zilnice a coborit sub 3.000, la jumatate fata de nivelul înregistrat în acelasi interval din 2007. Si piata obligatiunilor a resimtit din plin criza de la bursa. Desi numarul tranzactiilor a fost de doua ori mai mare fata de anul trecut, valoarea acestora a fost de doar 66 de milioane de euro, fata de 230 de milioane, cit s-au înregistrat la finele lui 2007. Specialistii au declarat ca bursa a cazut atit de mult în principal din cauza iesirii din piata a investitorilor straini, cei care altadata asigurau majoritatea tranzactiilor. Statistica arata ca, pentru prima data în ultimii sapte ani, nerezidentii au vîndut în acest an mai mult decît au cumparat, diferenta fiind, la 11 luni, de 155 de milioane de euro. (Petru DONE)
Lasă un răspuns