Parohiile Poiana Sărată și Grozești-Oituz, împreună cu Primăria comunei Oituz și Asociația „Sfântul Ilie – Poiana Sărată” l-au sărbătorit duminică, 19 ianuarie, pe Gheorghe Cășineanu – Pruteanu zis și moș Ghiță, cel mai longeviv localnic, ajuns la venerabila vârstă de 100 de ani.
Născut pe 19 ianuarie 1914, anul izbucnirii Primului Război Mondial, veteranul de război a împlinit duminică un veac de viață, ocazie cu care familia și locuitorii l-au serbat la Biserica Neamului din sat. Sărbătoarea a început la ora 11.00 și a ținut până după-amiază, la ora 14.00. La aniversarea sa, au fost prezenți Dorel Apostu, viceprimarul comunei Oituz, Ionel Gheorghe, consilier local și totodată vecin cu sărbătoritul, colonel (r) Marian Petrescu și col. Valerian Timofte, președintele Filialei Asociației Cultului Eroilor- Bacău. Toți l-au felicitat și l-au cinstit pe localnic cu tort, șampanie și flori. Îmbrăcat în portul popular, cu nelipsita bandă tricoloră, Moș Ghiță nu mai aude, dar asta nu-l împiedică să zâmbească, cu aceeași seninătate a copilului de altădată. Chiar și acum reușește să citească fără ochelari, așa încât și-a putut admira diplomele primite. La 100 de ani purtați cu demnitate pe umerii încercați de timp și nevoi, este înconjurat de dragostea familiei și stima sătenilor. Bătrânul a stat pe scaun și a urmărit cu atenție întreaga ceremonie care i-a fost dedicată. „După slujba Sfintei Liturghii, preoții au făcut o rugăciune specială, de mulțumire dedicată dlui. Cășineanu – a declarat Dorel Apostu, viceprimarul comunei Oituz. Primăria și Consiliul Local Oituz au hotărât să ofere sărbătoritului o diplomă de onoare și suma de 500 de lei. Colonelul Valerian Timofte i-a înmânat, de asemenea, o diplomă aniversară”.
A luptat pe front până la Poalele Caucazilor
Potrivit col. Valerian Timofte, Mircea Dușa, ministrul Apărării Naționale, i-a trimis veteranului de la Oituz o diplomă de excelență. Din partea Asociației Cultului Eroilor a primit cărțile „Bacău – Consemnări istorice” și „Județul Bacău – altar de jertfă și eroism”, dar și o diplomă parohială și un arbore genealogic din partea Parohiilor Poiana Sărată și Grozești-Oituz. Moș Gheorghe, fost luptător pe frontul de est în Divizia 3 Infanterie, își amintește profund marcat de bunii săi prieteni pe care i-a pierdut. “O parte din sufletul său a rămas acolo cu ei, pe front – ne-a mărturisit col. Valerian Timofte. El s-a întors acasă cu bine, însă cu multe răni sufletești”. Gheorghe Pruteanu – Cășineanu – o dovadă de demnitate și patriotism. A fost căsătorit de două ori, are două fete, trei nepoți și trei strănepoți. După festivitate, s-au depănat cu veselie și umor, la un pahar închinat în cinstea celui sărbătorit, povești de viață, amintiri din vremuri demult apuse și s-au evocat prietenii dragi.
vali a zis
Sa ne traiesti in multi ani mos Gheorghe.
ARDELEANU CLAUDIU a zis
MA BUCUR MULT CA EROII NE TRAIESC SI NE INTARESC INIMILE CU STATORNICIA OSTEANULUI BLAND DAR HOTARAT, VITEAZ DAR NESTIUT DE NIMENI ALTUL DECAT DE BUNUL DUMNEZEU, PRIVIND MEREU IN ZARE LA DESTINUL NEAMULUI ROMANESC, NADAJDUIND MEREU SI NECLINTITI DE VREMI SI INCERCARI, PRECUM SUNT SFINTII CARE-L PREAMARESC PE DUMNEZEU CU DRAGOSTE SI SMERENIE. PARINTELUI SINEL CU TOATA DRAGOSTEA CRESTINA DE LA UN COLEG SI PRIETEN-CLAUDIU ARDELEANU