• incinta de pe strada Tineretului a fost transformată în șantier • boxele locatarilor au fost inundate din cauza pămîntului depozitat lîngă bloc
Mai mulți oneșteni care locuiesc în blocul turn de pe strada Tineretului nr. 12 ne-au sesizat cu privire la o situație creată de SC Termon SRL, unicul producător și distribuitor de energie termică din municipiu. În incinta situată între străzile Tineretului și Păcii, pe un spațiu imens, se lucrează la amplasarea unei centrale de cartier gigant, care ar trebui să deservească acei locatari cărora bugetul nu le-a permis să-și instaleze o centrală de apartament. Acest lucru se întîmplă în condițiile în care circa 70% dintre oamenii ce locuiesc în acel perimetru și-au instalat deja centrale proprii, al căror consum de gaz metan poate fi reglat prin simpla învîrtire a unui buton. Datorită lucrărilor efectuate de cei care instalează centrala de cartier, incinta arată ca după un bombardament. Peste tot sînt gropi, iar ploile au făcut un noroi de nedescris. O situație similară se înregistrează și în zona Belvedere-Sintezei-Mercur, situată în vecinătatea celebrelor blocuri ANL, unde șanțurile săpate în vederea instalării altui gigant termic au transformat totul într-o mare de noroi, care face din circulație un coșmar. Nicolae Ursache, care locuiește pe strada Tineretului nr.12, ne-a declarat că zgomotul făcut de muncitorii care lucrează la centrala de cartier este infernal. „Au polizat niște tuburi imense, din metal, și zgomotul făcut, ore în șir, a fost insuportabil. Au efectuat lucrări de branșare a blocului la viitoarea centrală de cartier și au spart la baza clădirii pentru a introduce conductele, fără să ceară acordul locatarilor. În urma modului în care au lucrat la branșare, unele boxe au fost inundate. Au excavat pămîntul, atunci cînd au săpat șanțurile, și l-au depozitat lîngă zidul blocului. Din acest motiv, cei care locuiesc la parter au avut probleme cu igrasia. Din cauza inundării boxei mele, am fost nevoit să car apă, împreună cu fiul meu, preț de mai multe ceasuri”, ne-a precizat omul.
Blocul turn de pe Tineretului nr.12 are un total de 43 apartamente, iar 24 dintre acestea sînt dotate cu centrale termice proprii. Mulți locatari se îndoiesc, în aceste condiții, de utilitatea construirii unei centrale termice de cartier, de mari dimensiuni, care nu ar avea un randament corespunzător în exploatare și, susțin ei, ar conduce la plata unor facturi mult mai mari în contul energiei termice furnizate. În plus, mai există un aspect demn de luat în seamă. Blocurile de pe strada Păcii, care vor fi racordate la centrala-mamut, sînt într-o stare avansată de degradare, structura lor de rezistență fiind destul de slăbită, pentru că sînt construite la începutul anilor ’60. „La un cutremur de gradul al treilea, care să dureze ceva mai mult, aceste blocuri ar putea veni, grămadă, peste oameni. Nu trebuie să fie un seism puternic, aidoma celui din martie 1977”, este de părere Nicolae Ursache.
Administratorul asociației de proprietari, Maria Hristache, susține că muncitorii nu aveau nevoie de acordul locatarilor pentru a face lucrările de racordare a blocului și că aceste lucrări au fost făcute în conformitate cu toate normele în vigoare. „E adevărat că au pus pămîntul lîngă zidul blocului, a plouat pe el și apa s-a infiltrat în boxe și apartamente. Ar fi trebuit să pună o folie între pămînt și zid. Le-am sesizat acest lucru și au venit și au rezolvat problema”, a precizat Maria Hristache. În ceea ce privește utilitatea acestor centrale de cartier, Maria Hristache este un fervent partizan al acestora și nu crede că oamenii vor plăti mai mult la întreținere. „Eu nu am centrală de apartament, pentru că nu îmi pot permite. Nu trebuia găsită o soluție și pentru cei care nu au bani și care au nevoie de energie termică?”. În numeroase rînduri, și chiar în paginile „Curierului Primăriei Onești”, conducerea SC TERMON SRL a susținut utilitatea centralelor de cartier, care ar reprezenta o soluție foarte bună pentru viitorul tuturor oneștenilor. (Măriuca BOBOȘA, Cătălin BUZINCHE)
Lasă un răspuns