Universitatea „Petre Andrei” din Iasi a lansat, ieri, 26 februarie, la Bacau, proiectul strategic Cooperare Regionala pentru Excelenta Antreprenoriala – CREA. Evenimentul a avut loc la Camera de Comert si Industrie, care este partener in acest proiect si care gazduieste si Centrul de Excelenta Antreprenoriala. Au fost invitati oameni de afaceri bacauani, reprezentanti ai autoritatilor locale, ai Universitatii „G. Bacovia” si Universitatii Bacau, ai unor institutii de interes general si ziaristi. La intilnire au venit prof. univ. dr. Doru Tompea, presedintele universitatii iesene, conf. univ. dr. Anca Tompea, decan al acestei universitati, lect. univ. dr. Tudor Pitulac, managerul proiectului, Constantin Geoseanu, administrator public la Primaria Bacau, Dan Chiriac, vicepresedintele Pambac Bacau si reprezentantul mediului de afaceri bacauan, si Mihai Tulbure, director general adjunct al Camerei de Comert si Industrie.
Proiectul CREA a fost demarat in luna decembrie a anului trecut, pentru o perioada de trei ani, are o valoare de circa 2,5 milioane de euro si este cofinantat cu doua milioane de euro din fondurile structurale europene (Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013). Partenerii universitatii iesene sint, in proiect, Crownford Ltd UK, Asociatia oamenilor de Afaceri Iasi 2003 si camerele de comert din Bacau, Neamt, Suceava si Vaslui. „Sintem prima universitate privata din Romania care a reusit sa aceseze un proiect cu finantare europeana pe Axa 3.1 a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – a spus Doru Tompea. A fost o selectie riguroasa de proiecte, cu 52 de cereri selectatetate, din 207, iar noi procedam, acum, la o lansare a proiectului nostru in fiecare dintre judetele Regiunii Nord-Est”.
Sustinerea competentelor antreprenoriale
Obiectivul general al proiectului il reprezinta promovarea unei atitudini pozitive fata de antreprenoriat prin dezvoltarea activitatilor de îmbunatatire, sprijin si sustinere a capitalului uman, a competentelor manageriale si antreprenoriale. „Obiectivele specifice – a precizat Tudor Pitulac – vor consta, insa, în stabilirea de centre de excelenta antreprenoriala în cele sase judete ale Regiunii Nord-Est, furnizarea de programe de formare pentru obtinerea de abilitati manageriale la nivelul microîntreprinderilor si IMM-urilor, stabilirea Forumurilor de Dezvoltare Profesionala si Antreprenoriala, încurajarea antreprenoriatului prin servicii suport pentru începerea unei afaceri, introducerea Programelor moderne si inovative de Formare Profesionala de Campioni la locul de munca”. Activitatile proiectului se vor adresa unor grupuri tinta formate din antreprenori, manageri si angajati din IMM-uri si microîntreprinderi, potentiali angajati, furnizori locali de formare profesionala, noi antreprenori care isi deschid afaceri si îsi gestioneaza propria afacere.
Training-uri gratuite
Cele 13 training-urile din program vor fi sustinute de cadre didactice si colaboratori ai Universitatii „Petre Andrei”, precum si de experti colaboratori ai Crownford Ltd UK (sase dintre ele), iar cheltuielile implicate de participarea membrilor din grupurile tinta la oricare dintre activitatile proiectului vor fi suportate în întregime din bugetul proiectului. Participantii pot opta pentru temele: Functiile managementului si responsabilitatile managerilor • Îmbunatatirea performantei afacerii, profitabilitatii si competitivitatii • Pregatirea afacerii pentru comert în alte regiuni ale UE si export în afara UE • Management performant la locul de munca
• Managener Resurse Umane • Marketing manager • Achizitiile si managementul lantului de aprovizionare • Planificarea afacerii, stabilirea si implementarea noilor obiective ale afacerii • Managementul Schimbarii si Modificarile în Managementul Firmelor • Program de „Pregatire de Campioni” • Pregatirea furnizorilor de formare profesionala locali • Program de pregatire pentru începerea unei afaceri si consolidarea afacerii • Mecanisme pentru schimbarea locului de munca
Lasă un răspuns