• doar patru elevi care frecventează instituția au luat premii sau mențiuni la concursurile naționale • totuși, elevii din județul Bacău au obținut, în 2003, 79 de premii naționale, mai multe decît în alți ani
Centrul de Excelență din Bacău s-a transformat într-o instituție în care elevii vin să facă pregătire în vederea examenelor de Testare Națională sau Bacalaurerat, iar în loc de performanță promovează mediocritatea. Aceasta este concluzia la care au ajuns șefii învățămîntului băcăuan după analiza activității Centrului din anul școlar precedent. Deși instituția înființată în urmă cu cîțiva ani are drept scop pregătirea celor mai buni elevi din județ, în ultimii ani, Centrul de Excelență a fost confundat de elevi și profesori cu un loc în care se poate face pregătire gratuită pentru examenele de absolvire. „Din sutele de elevi care au trecut, în 2003, prin centru, doar patru sau șase au luat premii și mențiuni. Anul trecut a fost mediocritate și vom lua măsuri pentru a remedia această problemă”, a spus Ana Marchiș, inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Bacău.
Potrivit reprezentanților ISJ, o parte din vină pentru rezultatele mediocre obținute de elevii care ar trebui să-i depășească mult pe cei din școli o poartă și directorii, care au trimis elevii fără nici o selecție prealabilă. De asemenea, vinovați au fost găsiți și profesorii care au confundat pregătirea de performanță cu cea pentru un examen obișnuit. Pentru a corecta ceva, ISJ a decis să selecteze mult mai riguros dascălii care vor ajunge să pregătească elitele școlii băcăuane, cu atît mai mult cu cît, de anul trecut, cei care desfășoară activități la Centrul de Excelență sînt și plătiți pentru orele desfășurate aici.
Cît privește rezultatele în anul școlar precedent, elevii din județul Bacău au obținute 79 de premii și mențiuni la olimpiadele naționale. Față de anii anteriori, numărul distincțiilor este mai mare. Potrivit unui clasament oficial dat publicității de ISJ, primul loc este ocupat, detașat, de Colegiul „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău, care a adunat nu mai puțin de 28 de trofee. Pe locul al doilea se situează, la egalitate, Colegiul „Ferdinand I” și Liceul de Artă din Bacău, fiecare cu cîte nouă premii naționale. Interesant este că dacă în alți ani în lupta între cele două colegii renumite din Bacău rezultatele erau oarecum la egalitate, în acest an „Vrănceanu” și-a surclasat fără drept de apel urmăritorii, obținînd de trei ori mai multe premii decît următorii clasați. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns