• măsura va fi introdusă pentru a crește gradul de încasare de la populație • implementarea noului sistem de plată depinde, însă, de realizatea contorizării apei calde și a creșterii procentului de contorizare la căldură • șefii de la CET nu mai vor să audă de administratorii asociaților de proprietari, considerînd că aceștia au stricat imaginea firmei
Conducerea CET SA Bacău intenționează ca din toamna acestui an să încheie contracte directe cu beneficiarii casnici și să înceteze orice relație de colaborare cu asociațiile de proprietari. Măsura a fost anunțată ieri de directorul CET, Vasile Drăgușanu, care a declarat că relația directă cu beneficiarul și excluderea intermediarilor ar duce la creșterea credibilității firmei în ochii localarilor. Decizia de a încheia contracte de furnizare direct cu locatarii, fără a mai fi luate în calcul asociațiile de locatari, a fost luată după ce s-a constatat că în orașe ca Brăila, Onești sau Rîmnicu Vîlcea a fost implementat acest sistem, iar gradul de încasare a facturii curente a crescut pînă la 80 la sută. „Am luat această decizie deoarece colaborarea cu asociațiile de locatari, cu care noi avem acum semnate contracte de furnizare, este defectuoasă. Nu este posibil, după părerea mea, ca de la o lună la alta cifrele raportate de administratori în ce privește suprafețele utile, cele echivalent termice sau persoanele dintr-o asociație să înregistreaze diferențe enorme. În plus, diferențele apar și la tarifele la agent termic pe care asociațiile le plătesc, comparativ cu prețurile medii anunțate de noi, lucru care este în defavoarea noastră”, a spus directorul Vasile Drăgușanu. Un alt argument, deloc de neglijat, care a determinat luarea acestei decizii face referire la subiectivismul administratorilor atunci cînd achită, cu banii de la locatari, facturile către furnizori. Pentru că tarifele la căldură și apă caldă sînt cele mai mari, de multe ori administratorii lasă pe ultimul loc onorarea obligațiilor financiare către furnizorii de utilități termice, lucru care face ca datoriile înregistrate de aceștia de la o lună la alta să fie tot mai mari. La începutul lunii februarie, valoarea debitelor cu care asociațiile deservite se înregistrau la CET era de peste 90 de miliarde de lei. „Facturile la agent termic vor fi la fel ca și cele plătite la Electrica. Fiecare băcăuan deservit de CET va primi acasă o factură detaliată privind costul apei calde și al căldurii. Va fi mai greu de ținut o evidență, însă, cu siguranță, încasările vor fi mult mai bune decît sînt acum”, a mai spus directorul Vasile Drăgușanu.
Șefii de la CET susțin, însă, că pentru a implementa noul sistem de facturare sînt necesare anumite condiții tehnice pe care firma nu le îndeplinește acum. Acestea fac referire la contorizarea apei calde la nivelul tuturor branșamentelor și la creșterea gradului de contorizare a consumului de agent termic pentru căldură pînă la 10 -15 la sută. În cazul în care aceste cele două obiective nu vor fi îndeplinite, facturarea directă nu poate fi implementată. „Intenționăm să introducem contractarea directă din această toamnă. Acest lucru ar presupune că avem contracte încheiate cu 30 de mii de beneficiari, din cadrul celor 97 de asociații pe care le deservește CET-ul, însă sînt ferm convins că lucrurile vor decurge mult mai bine atît din punctul nostru de vedere, cît și al băcăuanilor”, a încheiat Vasile Drăgușanu. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns