• băcăuanii care au montate gigacalorimetre plătesc atît cît înregistrează aparatul, chiar dacă tariful este cu 10.000 de lei mai mare pe metru pătrat decît consumul mediu • o parte dintre administratori au afirmat că nu vor mai declara gigacalorimetrele, pentru ca locatarii pe care îi deservesc să plătească și ei mai puțin
Noua ordonanță referitoare la eliminarea discrepanțelor apărute la plata energiei termice îi dezavantajează pe o parte dintre locatarii care au montate la scară gigacalorimetre. Cea mai importantă prevedere a Ordonanței 6/2003 stipulează că proprietarii care locuiesc în blocurile necontorizate vor plăti, pentru perioada decembrie 2002- februarie 2003, aceeași cantitate termică pe care o vor consuma imobilele dotate cu gigacalorimetre. Pentru luna decembrie, consumul mediu înregistrat de blocurile care au astfel de dispozitive de măsurare se ridică la circa 30.000 de lei/mp. Tariful este același atît pentru sistemul de termoficare al CET, cît și pentru majoritatea blocurilor deservite de centralele termice ale Termloc.
La aflarea sumelor pe care le vor plăti locatarii din blocurile necontorizate, majoritatea administratorilor de asociații unde există montate gigacalorimetre au ripostat, solicitînd ca toată lumea să plătească același tarif. Motivul acestei poziții îl reprezintă faptul că, în multe situații, costul unui metru pătrat la încălzire în blocurile cu gigacalorimetre este mai mare decît cel mediu înregistrat la nivelul orașului. Cel mai înverșunat în a apăra locatarii pe care îi deservește a fost administratorul Asociației 17 Cornișa. În cadrul asociației există opt blocuri turn, iar la șapte dintre imobile sînt montate gigacalorimetre. Costul unui metru pătrat la întreținere variază între 31 și 37.000 de lei pe metrul pătrat. „Nu este normal ca oamenii care au investit în gigacalorimetre să plătească mai mult decît cei care plătesc în sistem paușal. Normal ar fi să plătească toți la fel. Cînd vor auzi oamenii că trebuie să achite mai mult decît ceilalți, ne vor spînzura în sediile asociațiilor”, a declarat administratorul Asociației 17 Cornișa.
Prezent la întîlnirea cu administratorii și președinții asociațiilor din Bacău, Ion Butucaru, directorul general al Primăriei Bacău, a lămurit această chestiune. „Ordonanța este valabilă doar pentru cei care nu au gigacalorimetre. Cei care au aparate de măsurare plătesc atît cît înregistrează gigacalorimetreul, indiferent dacă factura este, în aceste condiții, mai mare decît media consumului stabilită de furnizor”, a spus Ion Butucaru. Răspunsul administratorului revoltat a venit imediat: „În aceste condiții, în luna ianuarie nu vor mai declara gigacalorimetrul, pentru ca și acei locatari care au plătit 37.000 de lei/mp să achite 30.000/mp, ca toată lumea”, atitudine la care nici reprezentanții Primăriei, nici cei ai CET și Termloc nu au mai avut nimic de spus.
În municipiul Bacău, pe rețeaua de termoficare a Temloc sînt montate gigacalorimetre la un număr de 170 de branșamente, iar la CET, circa 30 de aparate de măsurare a agentului termic la intrarea în bloc. În majoritatea situațiilor, gigacalorimetrele au fost montate cu banii locatarilor, fiecare proprietar investind sume cuprinse între un milion și patru milioane de lei, în funcție de numărul de apartamente din bloc rămase la sistemul centralizat de încălzire. Pentru o parte dintre acești proprietari, Ordonanța 6 nu numai că a transformat investiția în una nerentabilă, ba chiar a devenit păguboasă. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns