• în Bacău sînt înregistrați doar 25 de cîini periculoși, iar alți 80 la Onești • poliția și asociația chinologică nu au date despre lupte organizate între cîinii periculoși în județul nostru • medicii veterinari nu exclud însă luptele, dar nu într-un cadru organizat
Athos, Pitt, Zeus, Achile, Tiger, Carlos sînt cîteva nume des întîlnite la cîinii ce aparțin unor rase periculoase. Forța trebuie să aibă un nume pe măsură și de regulă, proprietarii unor astfel de animale recurg la nume sonore. În județul nostru se consideă că nu există lupte organizate între cîini. „Pînă la apariția legii se organizau pariuri și lupte la Onești. Acolo veneau băiețași din toată Moldova și mai ales din Ardeal. Dacă aveai un cîine bun cîștigai milioane frumoase. Dar după ce a venit legea s-a stricat treaba și mulți și-au omorît cîinii de luptă s-au i-au peste graniță”, ne-a povestit Adrian, un tînăr de 26 de ani din Bacău, care a crescut și participat la lupte cu cîini periculoși. Acum a rămas cu amintirea acelor vremuri, imortalizate pe casete video, pentru că mulți și-au filmat animalele în acțiune pentru a se mîndri cu „luptătorii” lor. În Bacău, au existat temporar cîteva locuri de întîlnire, mai ales la URA și pe malul Bistriței, unde stăpînii de cîini periculoși își antrenau animalele, dar nu organizau lupte. Dar cel mai vestit loc din oraș au fost antrenamentele de la Școala 4. Acestea au avut loc pînă în primăvara anului trecut, apoi de teamă, „băiețașii de cartier” cu cîini de luptă au oprit „joaca”. Aici, „gladiatorii” erau antrenați pe cîini vagabonzi aduși de țigani și vînduți la prețuri derizorii. Aceasta era prima parte a antrenamentului. Partea a doua era compusă din bătăi între „luptători”, dar cu botniță pentru a nu se răni. „Un astfel de cîine nu îl ții să te plimbi cu el pe stradă. Trebuie să îi pui în valoare forța pentru că altfel îți iei un pikinez și ai rezolvat problema. Pittbulul este un animal puternic și trebuie controlat de un stăpîn asemenea”, ne-a mai spus Adrian.
Legea din 2002 a făcut ordine în ceea ce privește această categorie de animale și a stopat luptele de cîini. Cel puțin la prima vedere. Acum poliția și asociația chinologică susțin că în județul nostru nu mai au loc astfel de fenomene, dar medicii veterinari nu le exclud totuși. „După apariția ordonaței și stabilirea unor pedepse mari cred că s-a limitat cît de cît fenomenul luptelor dintre cîini. E drept că la controalele medicale mai vin stăpîni cu animalele mușcate și susțin că au sărit un gard sau le-au mușcat accidental alți cîini, dar e greu de crezut după natura mușcătorilor că lucrurile au stat întocmai. Dar ca medic nici nu poți dovedi că animalul respectiv a fost într-adevăr la luptă, dacă nu există o mărturie. Înțelegi asta pentru că, de regulă, stăpînii acestor animale vin mereu să își trateze cîinii, dar nu poți lua nici o măsură. Îl poți sfătui, vindeca animalul”, ne-a declarat Gabriel Axinte, medic veterinar și președintele Asociației Chinologice a județului Bacău.
Reguli stricte
În Bacău sînt înregistați doar 25 de cîini periculoși. Asta nu înseamnă însă că atîția sînt și în realitate. „Proprietarii lor și-au înregistrat cîinii fie la Piatra Neamț, fie la Onești, pentru că pînă în luna martie în Bacău nu a fost asociație chinologică”, ne-a mai spus medicul Gabriel Axinte. Principalele rase crescute de băcăuani sînt Pittbull, Rottweiller, Cane Corso, Amstaff și Tosa. La Onești, în evidența asociației chinologice sînt peste 80 de cîini periculoși. Medici veterinari mai spun că multe dintre problemele iscate de acești cîini au la bază educația proastă pe care stăpînii le-au dat-o animalelor.
Cîinii periculoși au fost grupați în două categorii. În prima sînt cei de luptă și atac: Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor. În cea de-a doua sînt cîini din rasele American Shaffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastiff și Ciobănescul Caucazian. Legea prevede ani de închisoare și amenzi pentru stăpînii care nu respectă regimul de deținere a acestor cîini. Dacă animalul mușcă și produce răni sau deces pedeapsa este între doi și șapte ani închisoare, precum și amenzi pînă la 30 de milioane de lei.
Înregistrarea cîinilor din rase periculoase merge destul de greu. Odată trecută euforia de după apariția legii, cînd la poliție și asociații chinologice erau cozi interminabile, acum aceste animale sînt înregistrate în momentul în care sînt prine printr-un cabinet medical veterinar. „Am luat legătura cu poliția pentru a-i atenționa pe cei aflați în baza lor de date ca posesori de cîini periculoși să vină și să se prezinte la noi pentru a înregistra animalul la asociație”. a mai precizat președintele Asociației Chinologice Bacău. Înregistratrea unui cîiine periculos costă 350.000 de lei, preț în care intră tatuajul pe urechea dreaptă 150.000 de lei și fișa de înscriere de 200.000 de lei. Asociația Chinologică din Bacău este situată pe strada Războieni 34, telefon 582.410. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns