Cum putem face dintr-un apartament mic unul spațios?
În timpul unei renovări totale trebuie avute în vedere și schimbări care duc la mărirea spațiului locativ. Dacă apartamentul are o compartimentare rigidă, ideile de modificare vizează, în primul rînd, degajarea zonei de primire, formată din hol, bucătărie și cameră de zi și crearea unor unghiuri de perspectivă interesante. În al doilea rînd se va urmări separarea dormitoarelor de restul spațiului. O atenție deosebită trebuie acordată și modului de mobilare a zonei de primire. Se va recurge la mobilier care să degaje spațiul și nu să-l încarce. Materialele folosite pot fi: rigips, mobilierul de bucătărie va fi din PAL melaminat, pentru zugrăvirea pereților și plafonului se va folosi vopsea lavabilă, pardoseala și holul vor fi placate cu gresie, iar în camera de zi este recomandată mocheta. Rafturile vor trebui să dea senzația că sînt parte componentă a peretelui, constituindu-se în elemente funcționale și decorative.
Un spațiu devine personalizat nu atunci cînd este încărcat cu obiecte „decorative”, ci dezvoltă această caracteristică atunci cînd este regîndit în așa fel încît să satisfacă nevoile funcționale și estetice. (C.T.)
Cum transformi o garsonieră într-un apartament?
Cu ajutorul ușilor glisante, poți să-ți transformi o garsonieră de
cîțiva metri pătrați într-un apartament . Ceea ce trebuie să faceți mai întîi este să dărîmați pereții despărțitori dintre hol și bucătărie, precum și pe cel dintre hol și dormitor. Rămîne astfel un spațiu mai mare, pe care puteți să-l delimitați cu ajutorul unor uși glisante. Pentru ca dormitorul să fie totuși un loc intim, puteți monta o ușă glisantă, iar în lipsă de spațiu, cînd musafirii sînt numeroși, puteți apela și la spațiul din dormitor. Din hol se intră imediat în bucătărie, iar dacă sînteți o persoană care nu prea mai are timp de ordine și curățenie în bucătărie, aveți posibilitatea să montați și aici o ușă glisantă. Pentru că spațiul nu este foarte mare, ar fi de preferat să vopsiți pereții în culori vii. Astfel, în dormitor puteți combina patru culori, începînd de la portocaliu și pînă la o culoare asortată. Fiecare perete într-o altă nuanță dau cămăruței un aspect plăcut și conferă spațiului senzația unei dimensiuni mai mari.
Un al doilea pas îl reprezintă renunțarea la dulapurile foarte mari, din lemn masiv, care este foarte posibil nici să nu încapă în garsonieră și să vă construiți un dulap încastrat în perete, foarte ușor de construit. Dacă tot v-ați angrenat la modificările din garsonieră, pentru dulapul din dormitor puteți folosi uși glisante. Bucătăria este și așa foarte mică și pentru asta vă sfătuim să vopsiți pereții în culori vii, de preferat cam aceleași nuanțe din dormitor. Renunți la ideea de a îmbrăca toată garsoniera în faianță, care practic nu este necesară decît deasupra aragazului și chiuvetei. În rest, cîteva răftulețe din rigips, amplasate ici-colo, pot transforma bucătăria dumneavoastră într-o cameră de zi, împreună cu holul. Iată cum se poate concilia preferința pentru spații deschise cu necesitatea de a trage din cînd în cînd ușa după tine. Multă sticlă și spații largi, pentru a da o notă caldă interiorului, pereții avînd nuanțe asemănătoare în tot spațiul garsonierei. (M.B.)
Lasă un răspuns