• experimentul se va face în paralel cu evaluarea curentă, iar notele obținute de elevi nu se trec în catalog
Inspectoratul Școlar Județean Bacău nu a stabilit, deocamdată, lista școlilor care vor experimenta noile criterii de de notare a elevilor din clasele a opta. Reprezentanții Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului (MECT) au decis ca, începînd din această lună și pînă la sfîrșitul lunii mai 2004, în acest poiect să fie incluse 3.000 de școli din toate județele țării, scopul fiind acela de a obține toate datele necesare și de a familiariza profesorii și elevii cu noul sistem. Finalitatea acestui program este acela de a aplica obligatoriu, începînd cu anul școlar 2004-2005, noul criteriu de notare adoptat de MECT.
În perioada 9-15 februarie, MECT va distribui tuturor inspectoratelor școlare 3.000 de broșuri conținînd atît criteriile de notare, cît și exemple de instrumente de evaluare corespunzătoare acestora. La rîndul lor, Inspectoratul Școlar va distribui aceste broșuri școlilor în care funcționează clase a opta și va transmite MECT, pînă la 25 februarie 2004, lista școlilor care participă în experiment. „Deocamdată, nu am primit de la MECT nici o reglementare legată de noul sistem de notare. În momentul în care vom primi aceste dispoziții vom alege școlile care să implementeze sistemul de notare, acestea urmînd să fie alese din toate zonele, pentru ca rezultatele să fie cît mai reprezentative”, a precizat Ghiorghi Iorga, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Bacău.
În fiecare școală selectată, pentru a intra în proiect se vor distribui 1-3 broșuri, în funcție de numărul claselor a opta. Directorii școlilor selectate aleg unul-doi profesori pentru fiecare disciplină,
care să aplice criteriile de notare. Pe parcursul semestrului al doilea, acești profesori vor utiliza criteriile de notare în evaluarea la clasă și vor transmite observațiile lor Inspectoratului Școlar, prin
direcțiunea școlii, conform unui chestionar elaborat de MECT. La rîndul lor, reprezentanții ISJ vor centraliza toate informațiile primite din școli sub forma unui raport detaliat, urmînd a fi trimise la minister pînă la data de 1 iunie 2004. Experimentul se va face în paralel cu evaluarea curentă, iar notele obținute de elevi nu se trec în catalog. Profesorii care nu sînt cuprinși în programul pilot, precum și elevii sau părinții pot consulta conținutul broșurii pe site-ul MECT, la adresa www.edu.ro. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns