In ultimele luni, chiriile la spatiile comerciale au inregistrat un trend descendent. Metrul patrat in zona ultarcentrala a Bacaului a ajuns sa fie inchiriat si cu 25-30 de euro, fata de minimum 45 de euro, in vara trecuta. Scaderea chiriilor poate fi pusa pe seama crizei financiar – bancare care a inceput sa se faca simtita in mai toate sectoarele din economie. Principalii clienti ai proprietarilor de spatii comerciale stradale, in special operatorii din domeniul electrocasnicelor, bancile si farmaciile, si-au schimbat strategia de dezvoltare, mutindu-se in spatiile oferite de mall-uri.
„Cita piine si citi biscuiti trebuie sa vind ca sa platesc chiria?”
Privelistea, mai ales in micile cartiere, este coplesitoare, zeci de spatii comerciale fiiind parasite de chiriasi, din acelasi motiv: criza. „Nu stiu cit de mult au scazut chiriile, insa sigur eu nu pot suporta sapte milioane de lei chirie pe luna. Cita piine si citi biscuiti sau napolitane trebuie sa vind eu ca sa platesc suma asta?”, se intreaba retoric unul dintre zecile de comercianti din Bacau care au renuntat la afacere din cauza crizei. La citeva zeci de metri mai departe, un alt comerciant anunta scoaterea la vinzare sau inchiriere a unui spatiu de citeva zeci de metri patrati. Pina saptamina trecuta, aici a functionat un magazin tip alimentara, dupa ce, mai inainte vreme, acelasi comerciant incercase sa promoveze o afacere cu produse de patiserie si cofetarie. A renuntat, insa, pe rind, ultima varianta aleasa fiind impartirea spatiului in doua module, unul dintre acestea fiind scos acum la vinzare. Din pacate, astfel de istorii se repeta aproape la indigo in mai tot orasul.
Unde nu-i cap…
Criza se face simtita inclusiv in zona ultracentrala a municipiului. In Piata Centrala, de exemplu, citiva comercianti care au gindit, initial, ca dau lovitura, inchiriind spatii de la primarie, au fost nevoiti sa rezilieze contractele. Si asta doar la o luna de la adjudecarea spatiilor in cadrul licitatiilor organizate de Administratia Pietelor. „La noi, spatiile sint inchiriate prin licitatie publica cu strigare. Din pacate, au fost unii care, la licitatiile din decembrie, anul trecut, au supralicitat pentru aceste spatii. Si asta cu toate ca i-am atentionat, chiar cind au ajuns la 210 lei metrul patrat, sa-si mai faca un calcul, pentru ca presupuneam ca nu vor face fata la astfel de chirii. Nici la 411 nu s-au oprit si au ajuns, de exemplu, sa-si adjudece licitatia la 611 lei mp”, a explicat Constantin Curcudel, directorul Administratiei Pietelor Bacau. In aceste conditii, nu mai putin de cinci contracte de inchiriere au fost reziliate de chiriasi.
Supermarketurile le-au darimat afacerile din piete ale comerciantilor de citrice
Povestea se repeta identic si in Piata de Gross, destul de recent deschisa in zona Gheraiesti. Si aici, citiva chiriasi care au vrut sa-si arate potenta au dat, pina la urma, rateu. „Aici, din cinci comercianti, trei merg bine cu afacerile. Doi dintre ei au reziliat contractul cu noi pentru ca nu au fost atenti cind au achizitionat caietul de sarcini si au crezut ca pot subinchiria spatiile. Or, acest lucru este interzis de lege in cazul nostru”, a mai spus seful Administratiei Pietelor. Directorul Curcudel mai spune ca si in sectorul legume-fructe, alta data plin cu astfel de comercianti, gradul de acoperire este de doar 50 la suta. Multi comercianti de citrice, de exemplu, din Piata Centrala si din Piata Sud, au renuntat la aceasta activitate, ca urmare a aparitiei supermarketurilor. Nici complexul „Luceafarul” nu a fost ferit de unda provocata de criza, citiva comercianti optind sa rezilieze contractele de inchiriere. „Noi avem avantajul locatiei, care asigura un trafic ridicat de clienti. E drept ca unii chiriasi au renuntat la contracte, altii au decis sa reduca din suprafata inchiriata, dar, deocamdata, nu se poate vorbi de un fenomen, ca in alte situatii din oras. De altfel, in aceasta perioada de inceput de an, se intimpla mereu sa avem chiriasi care renunta la contracte, pentru ca vinzarile sint mai mici decit in restul anului”, a explicat Iustin Bilis, purtatorul de cuvint al societatii Luceafarul SA Bacau.
DA???????? a zis
Chiar? Noroc ca criza asta i-a trezit pe multi, cum sa platesti 40 euro chirie in Bacau cand la Roma un bar de 70 mp se inchiria anul trecut cu 1200 euro iar incasarile pe zi depaseau 7-8 sute de euro!!!!!!!!!!!!!
... a zis
evident ca in romanica sunt multe anomalii, din pacate nici criza nu ne va invata nimic…parerea mea!
Ionut a zis
Criza ne va invata multe.. in primul rand sa nu mai fim hapsani si lacomi cume erau cativa dintre comerciantii si afaceristii de pana acum. Romanul va invata in sfarsit sa se abtina de la un consum excesiv de produce oferite cu „prietenie” pe piata de foarte proasta calitate si la preturi enorme. Vom invata in sfarsit ca Euro are valoarea lui si ca un produc care-l iei cu 0.20 Eu nu poti sa-l vinzi cu 2-3 Euro cum se intampla pana acum. De aceea au crescut preturile si la noi era ca la nimenea. Preturi mari, salarii mici si bataie de joc. Romanul nu e facut sa fie patron. Nu are cultura necesara. E adevarat, patronii care au studiat management si marketing isi conduc bine afacerile dar cei care nu au nimic in comun cu serviciile de orice fel si se chinuiesc ca faca o facultate la „fara caiete” vor fii viitorii someri de lux si mandri de nu se vor putea angaja niciunde ca de.. ei au fost „manageri si administratori ” de firme. Criza …ne va invata multe. In primul rand ca nu orice diletant poate avea firma si angajati. Iti trebuie carte nu gluma.
Somebody a zis
Sunt fan Ionut. Ma declar deliberat.