Inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bacău au blocat de la vînzare toate conservele de carne de porc din loturile suspectate că ar putea produce botulism, o boală contagioasă care poate provoca moartea celui care consumă conserva. Măsura a fost luată imediat în Poiana Sărată a fost semnalat un caz de botulism. Sofia Ș. a ajuns la Clinica de Boli contagioase din București, după ce a mîncat mai multe feluri de conserve cumpărate de la un magazin din Poiana Sărată. În urma controalelor la un număr de 319 unități alimentare din județ, au fost sigilate în magazii 136 de conserve. Este vorba despre carnea de porc în suc propriu „Ardealul” și carnea presată „Ringa”, conserve care au intrat în atenția medicilor epidemiologi în urmă cu o săptămînă, imediat cum ancheta demarată în cazul bătrînei de 71 de ani a aruncat suspiciunea îmbolnăvirii în seama acestor produse conservate. Loturile asupra cărora s-au ridicat semnele de întrebare sînt 2/2002A85-109 și EST10LM2007-05-21. „Probele prelevate pentru analize imediat după ce s-a stabilit care au fost conservele consumate de bătrîna din Poiana Sărată au ajuns la Institutul Cantacuzino. Rezultatele nu au fost încă date, motiv pentru care nu putem spune care dintre cele două conserve este contaminată cu toxină botulinică. Pînă la finalizarea rezultatelor, am blocat din consum întreaga cantitate de conserve descoperită în magazinele din județ și avem evidența strictă a acestora. Dacă vreuna dintre conserve va fi găsită răspunzătoare de îmbolnăvire, întreg lotul incriminat va fi distrus. Dacă analizele vor ieși bine la ambele conserve, ele nu vor mai fi oprite de la consum și este posibil ca femeia să se îmbolnăvit de la o altă conservă, luată la muncă pe cîmp”, ne-a declarat dr. Angela Aflorei, director adjunct al DSP. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns