• răcirea vremii a determinat societatea Comore să pună pe liber 118 salariați • ei vor fi reangajați începînd cu 1 martie
Un nou val de disponibilizări, de acestă dat în construcții, se va consemna în perioada imediat următoare și are drept cauză răcirea vremii. Societatea Comore SA Onești și-a anunțat intenția de a trimite în șomaj pe durată temporară un număr de 118 salariați. Unitatea a înaintat deja proiectul de concediere la Inspectoratul Teritorial de Muncă și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău. „Nu este prima dată cînd procedăm așa pe perioada iernii, iar oamenii sînt obișnuiți și înțeleg că iarna, în construcții, dispare obiectul muncii. În sezonul rece nu avem activitate și atunci trimitem oamenii în șomaj, iar primăvara, cum se încălzește afară, îi reangajăm. La acest motiv se adaugă și sistarea contractelor de colaborare de pe platforma petrochimică din Onești, mai precis cu Rafo și Chimcomplex, unde noi efectuam lucrări de montaj”, ne-a declarat Niculai Iriciuc director tehnic la Comore SA Onești.
La societatea oneșteană lucrează în prezent 256 de salariați. Cei care vor fi nominalizați să părăsească șantierul vor pleca începînd cu 1 decembrie, dar vor fi reangajați în luna martie. Numărul persoanelor disponibilizate ce vor îngroșa rîndurile șomerilor nu este încă definitiv, conducerea de la Comore luînd în calcul chiar un nou val de disponibilizări. „Nu știm încă dacă aceștia vor fi singurii oameni care vor pleca. În funcție de contracte și de starea vremii vom vedea dacă vom disponibiliza mai mult sau mai puțin din personal”, a precizat directorul tehnic Iriciuc. Viitorii șomeri de la Comore sînt oneșteni sau locuitori ai comunelor învecinate de municipiu.
Proiectul de concediere colectivă a ajuns și la AJOFM Bacău, instituție care va plăti ajutorul de șomaj disponibilizaților. Octavian Țicău, director executiv la AJOFM Bacău, spune că indemnizația lunară a viitorilor șomeri de la Comore SA va fi de 1,87 milioane de lei, acordată pe șase, nouă sau 12 luni, în funcție de vechimea în muncă. În contractul colectiv de muncă nu se prevede acordare de salarii compensatorii. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns