Filiala Bacau a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati a recidivat in a reaminti membrilor sai obligatia legala pe care o au in a raporta orice operatiune contabila care poate intra sub incidenta legii privind spalarea banilor si prevenirea acestui fenomen. „Am considerat ca este momentul in care putem reveni asupra acestor probleme – a spus directorul executiv al CECCAR BACAU, Constantin Pastrav , nu pentru noile conditii economice prin care trecem, ci pentru ca fenomenul este unul valabil oricind si pentru ca vrem sa ne pastram verticalitatea profesiei”.
La seminar au participat, pe linga membrii liber-profesionisti ai CECCAR Bacau, experti contabili, angajati si contabili autorizati, reprezentanti ai unor organisme profesionale de profil, ai Patronatului Judetean al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, ai unor sucursale de banci din judetul Bacau si patroni ai unor societati comerciale bacauane. Tema seminarului a fost sustinuta de presedintele Comisiei de disciplina a CECCAR Bacau, Marcel Bulinschi, de comisarul sef Ioan Andrei, de la Politia Municipiului Bacau, si de Mihai Schiopu, auditor de calitate la CECCAR Bacau.
Seminarul a fost organizat pentru ca din continutul Legii 656/2000 reiese clar ca profesionistii contabili au anumite obligatii in vederea prevenirii spalarii banilor. Prin spalarea banilor se intelege schimbarea sau transferul de bunuri cunoscind ca provin din savirsirea de infractiuni, in scopul ascunderii sau al disimularii originii ilicite a acestor bunuri sau in scopul de a ajuta persoana care a savirsit infractiunea din care provin bunurilor sa se sustraga de la urmarire, judecata sau executarea pedepsei. De asemenea, este vorba de ascunderea sau disimularea adevaratei naturi a provenientei, a situarii, a dispozitiei, a circulatiei sau a proprietatii bunurilor sau a drepturilor asupra acestora, cunoscind ca bunurile provin din savirsirea de infractiuni. La fel, este vorba de dobindirea, detinerea sau folosirea de bunuri, cunoscind ca acestea provin din savirsirea de infractiuni.
Raportari putine
„Din experienta pe care o am, am lucrat pe dosare penale de infractiuni de spalare de bani. Foarte putine cazuri au ajuns, insa, in atentia instantelor de judecata. Nu stim din ce movide, dar e sigur ca in aceste cazuri expertii contabili si-au facut datoria” – a precizat Marcel Bulinschi. Sub incidenta acestei legi intra institutiile de credit, financiare, administratorii de fonduri de pensii private, cazinourile (cele mai incriminate), auditorii, consultantii fiscali si contabili, avocatii, alte persoane care exercita profesii liberale – daca acorda asistenta in intocmirea sau perfectarea de operatiuni pentru clientii lor la vinzarea -cumpararea de bunuri imobile etc., administratorii instrumentelor financiare, organismele de plasament colectiv, lichidatorii judiciari, furnizorii de servicii privind societatile comerciale, agentii imobiliari etc. Expertii contabili si contabilii autorizati au obligatia de a inregistra intr-o evidenta speciala miscarea unor sume de bani mai mari de 15.000 de euro.
Contabilii se tem sa raporteze
La CECCAR Bacau functioneaza o comisie pentru prevenirea spalarii banilor, la care profesionistii au obligatia sa faca raportari prind asemenea fenomene. Marcel Bulinschi, care face parte din aceasta comisie, spune insa ca, de la infiintarea ei, nu a existat nici un caz de raportare. CECCAR tine legatura cu Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, prin persoane desemnate inclusiv la nivelul filialeor teritoriale. „La nivelul filialei – a mai precizat Marcel Bulinschi – aceste persoane trebuie sa centralizeze si sa analizeze informatiile informatiile cu privire la operatiunile care intra sub incidenta legii, sa verifice aceste operatiuni si sa transmita CECCAR aceste informatii. Trebuie semnalate inclusiv suspiciunile care planeaza asupra unor operatiuni de spalare a banilor”. CECCAR a trimis, in luna martie, o circulara cu acest subiect, cu o serie de masuri pentru imbunatatirea activitatii in domeniu. Conducerea CECCAR face, astfel, apel, ca toti membrii sai sa urmareasca si sa raporteze faptele suspecte de spalare de bani, sa analizeze, periodic, datele din registrul de casa, pentru depistarea unor operatiuni cu o valoare mai mare de 15.000 de euro (operatiunile bancare care trec de aceasta suma sint raportate, oricum, de bancile in cauza).
Lasă un răspuns