Înființarea cooperativelor de credit rural și acordarea de facilități celor care vor să-și arendeze pămîntul ar putea reprezenta soluții pentru ca numărul exploatațiilor agricole dn Roimânia să scadă. Una dintre condițiile de aderare ale României la Uniunea Europeană este ca, pînă în 2010, numărul exploatațiilor agricole să se diminueze, de la 4,5 milioane, cîte există acum, la maximum un milion. Partidul Național Liberal, prin comisia sa specializată pe agricultură, a gîndit un program, pentru ca această țintă să fie atinsă. „În esență, programul nostru agricol urmărește cîteva principii, dintre care esențiale ar fi măsurarea întregii suprafețe agricole, pentru a realizare parcelarea cadastrală, și coagularea micilor exploatații agricole, astfel încît să se obțină suprafețe mai mari pe care să se lucreze”, ne-a declarat liberalul Ion Chiriac, vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău.
El spune că, în acest moment, politica agrară a guvernului Năstase are darul de a menține „pulverizarea” exploatațiilor agricole și, în final, ineficiența agriculturii. „Politicile agricole din acest moment sînt înpotriva aocagulării, atît timp cît se continuă subvenționarea producătorilor care lucrează pe suprafețe mai mici de cinci hectare. Am făcut un calcul din care a rezultat că, din cele 14.000 de miliarde de lei cheltuite anual cu aceste subvenții, în România se pot construi 20.000 de ferme familiale, care trebuie regîndite, în funcție de eficiență”, ne-a declarat Ioan Chiriac.
Liberalii iau în calcul atît reticența care există în rîndul proprietarilor de terenuri, care se tem de asociere, dar și faptul că foarte mulți dintre proprietari au vîrste înaintate și sînt în imposibilitatea de a-și lucra pămîntul. „În primul rînd, ar trebui ca pensionarii să aibă pensii decente, iar cei care acceptă să dea pămîntul în arendă, să primească lunar un bonus. Cel mai improtant, însă, va fi să înființăm cooperative de credit agricol, cu membri asociați din comuna respectivă, care să dețină maxium 3 % din acțiuni, fiecare. Astfel, se poate relaționa mai bine cu nevoile comunității”, a explicat ioan Chiriac. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns