• programul de ocrotire a copiilor străzii derulat la centrul Morcoveață din Bacău a fost desemnat cîștigător la nivel național • programul urmărește reintegrarea socială a copiilor trimiși de părinți să cerșească în stradă, a celor abuzați sau neglijați • deja au început să apară primele rezultate
Unul dintre proiectele derulate în Bacău de Direcția pentru Protecția Copilului împreună cu Fundația de Sprijin Comunitar și Asociația Betania a fost desemnat zilele trecute drept model pentru întreaga țară. Proiectul se referă la protecția copiilor străzii și a ieșit cîștigător într-o competiție cu alte 19 programe. „Proiectul se adresează copiilor trimiși de familie la cerșit pe străzi, abuzați sau neglijați. El se derulează la Bacău de anul trecut și a intrat în competiția finală cu proiectul centrului Gavroche din București, unitate care a beneficiat întotdeauna de proiectele pilot ale Autorității Naționale de Protecție a Copilului. Cu toate acestea, proiectul de la Bacău a ieșit cîștigător”, ne-a declarat Delia Frînculeasa, șefa Serviciului de Primire a Minorilor în Regim de Urgență. Proiectul include lucru stradal al asistenților sociali, muncă de identificare a familiilor copiilor străzii, reintegrarea celor care își doresc să se întoarcă acasă și plasarea minorilor în centrele Morcoveață și Pistruiatul. „Sînt copii pe care familia îi trimite la cerșit pe stradă pentru că nu are altă sursă de venituri. Unele dintre aceste familii își găsesc locurile de muncă cu ajutorul nostru și renunță la a-și mai exploata copiii. Una dintre aceste familii avea anul trecut la cerșit patru copii. Acum, părinții lucrează la Spații Verzi, iar copiii merg toți la școală”, a continuat Delia Frînculeasa.
Programul băcăuan pentru copiii străzii va fi prezentat în luna iunie la București tuturor direcțiilor de protecție a copilului din țară, la conferința națională a Federației Pro Child, organizatoare a concursului recent încheiat. (C.D.)
Lasă un răspuns