Zece ani, intre 1965 si 1975. In acea perioada s-a scris istoria echipei de fotbal Stiinta Bacau. La inceput a fost ideea formarii unei echipe… A urmat apoi un traseu fara rateuri: 1966-oras, 1967-regiune, 1968-divizia C si 1969-divizia B. In patru ani, o mina de entuziasti, citiva sportivi studenti, talentati si dornici de afirmare, un antrenor tinar, necunoscut, toti lipsiti de carti de vizita celebre, fara veleitati de mari fotbalisti, s-au transformat dintr-o echipa de fotbal „de plaja” in echipa de performanta. Dupa 33 de ani, numele Stiintei reapare in peisajul fotbalistic românesc, culmea, tot in esalonul al 2-lea.
Istoria Stiintei
In august 1965, tinarul antrenor Corneliu Costinescu a infiintat la Institutul pedagogic din Bacau echipa de fotbal Stiinta. Lansata in campionatul orasenesc, reprezentanta studentilor bacauani a ocupat locul I si a promovat in campionatul regional, acolo unde reediteaza performanta primului an, situindu-se pe acelasi prim loc. A urmat barajul pentru divzia C, incercare nereusita insa. In al 2-lea an de „regionala”, Stiinta reuseste sa se impuna la baraj si promoveaza in divizia C. Aflati pentru prima oara intr-un esalon „republican”, Stiinta exceleaza inca din primul an: locul I si un golaveraj care spune tot, 61-14. In ’69, Stiinta a mers la barajul de promovare in divizia B. In grupa cu Metalul Plopeni, Metalul Tirgoviste si IMU Medgidia, Stiinta reuseste sa termine pe primul loc, promovind in esalonul secund. „Am plecat la Bucuresti, locul de disputare a meciurilor de baraj, cu avionul. A fost prima si ultima oara cind echipa a calatorit cu avionul. La intoarcere, cu promovarea in mina, ne-am urcat in autobuz”, isi aminteste Corneliu Costinescu. Din echipa care a participat la meciurile de baraj farceau parte: Enachiuc, Tacalete – portari, Boiangiu, Constantin, Ciocoiu, Corobana, Tascu – fundasi, Rotaru, Avram, Ilarion, Margasoiu – mijlocasi, Mihalache, Pelea, Buterez, Sdrobis, Popescu, Popovici, Balan – atacanti. Interesant este ca toti acesti fotbalisti care au reusit o promovare istorica erau studenti. „Aveam studenti de la cinci facultati: de stiinte naturale, istorie, geografie, educatie fizica si matematica”, a mai adaugat Corneliu Costinescu.
SC Bacau, inamicul numarul unu
In ’74, Sport Club Bacau a retrogradat din Divizia A. In toamna, SC Bacau si Stiinta s-au intilnit pentru prima oara intr-un joc oficial. „Erau rivalitati mari la acea vreme intre cele doua cluburi. Imi amintesc ca directorii care sprijineau echipa Stiinta s-au intilnit cu arbitrii pentru a le pune piedici celor de la Sport Club. In cele din urma, Sport Club a invins in ambele partide”, povesteste Corneliu Costinescu care, intre timp trecuse de la Stiinta la Sport Club, ca presedinte. In ’75, Stiinta este mutata la Onesti, moment in care dispare de pe harta fotbalistica. „Cind am acceptat sa trec de la Stiinta la Sport Club, am pus o singura conditie: echipa Stiinta sa fie mutata la Onesti. Am luat aceasta decizie pentru ca stiam dedesubturile fotbalului bacauan si piedicile care i se punea SC-ului da catre mai marii Stiintei. Am fost acuzat de unii ca-mi termin
Dupa 33 de ani…
Am ajuns in vara lui 2008. Numele Stiintei este rostit din nou dupa ce echipa Lotus Felix este mutata la Bacau. Reapar sperante. FC Stiinta joaca in Liga a 2-a, un esalon din care a iesit acum 33 de ani, tot dupa o schimbare de „domiciliu”. Mugurii au inceput din nou sa rodeasca. Se vor inmulti acestia, vor forma o …gradina? Depinde doar de gradinari…
(Cristi SAVA)
george a zis
De ce nu spune Corneliu Costinescu cum facea jocurile in fotbalul romanesc,doar si el facea parte din cooperativa.