• doar 11 miliarde de lei credite ipotecare imobiliare s-au contractat în luna martie • populația și firmele și-au mărit restanțele la returnarea creditelor cu 4 miliarde de lei
Creșterea volumului creditelor acordate de băncile băcăuane a fost temperată de noile norme de creditare impuse de Banca Națională a României. După un februarie caracterizat mai mult de minusuri, creditul revine cu indicatori pozitivi în martie. Raportul lunar privind comportamentul financiar al clienților bancari băcăuani relevă că volumul creditelor în lei și valută a crescut în martie cu numai 4 la sută, adică băcăuanii și populația au împrumutat în luna respectivă aproape 208 miliarde de lei. În total, volumul creditelor contractate la băncile cu reprezentare în județul Bacău a ajuns la aproape 5.400 de miliarde de lei. Cel mai prost au mers creditele în lei românești, care au fost în martie de numai 14 miliarde de lei, adică 0,4 la sută din totalul creditelor. De crescut, au crescut semnificativ împrumuturile în valută. Populația și agenții economici au luat credite în valută în luna analizată 194 de miliarde de lei (în echivalent valutar), adică aproximativ 10 la sută din creditele în valută. Creditele în lei au ajuns la un total de aproximativ 3.390 de miliarde de lei, iar cele în valută, la circa 2008 miliarde de lei.
Din volumul total de credite, părți importante sînt constituite din creditele de consum și cele imobiliare/ipotecare acordate populației. După o scădere de peste un procent resimțită în februarie, prima lună a primăverii, care s-a suprapus peste cea a cumpărăturilor de Paște, a adus populația către magazinele care vnd în rate sau direct la bănci. Ca urmare, populația a luat credite de consum de 5,55 miliarde de lei, ceea ce a mărit cu 0,4 la sută volumul acestor împrumuturi. Creditele de consum au ajuns, astfel, la peste 1.362 de miliarde de lei.
Creditele imobiliare/ipotecare acordate populației au crescut cu aproape 3,6 la sută în perioada analizată, ceea ce înseamnă că băcăuanii și-au cumpărat locuințe de aproape 11 miliarde de lei. Adică aproximativ 11 apartamente s-au cumpărat prin credit ipotecar sau imobiliar în luna martie. De asemenea, clienții persoane fizice nu mai iau astfel de împrumuturi în moneda națională, preferînd valuta. Creditele în lei pentru locuințe au ajuns la 140 de miliarde de lei, iar cele în valută, la 166 de miliarde de lei.
Restanțele la returnarea creditelor au ajuns la peste 28,4 miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 4 miliarde de lei față de luna februarie.
Potrivit datelor BNR, la nivel național, populația revine la ghișeele bancare ca să se împrumute, dar mult mai „subțire” decît anul trecut. La sfîrșitul lunii martie, soldul creditelor acordate firmelor și populației a atins 327.153 miliarde lei, cu 4,1 la sută (3,58 la sută în termeni reali) peste nivelul din luna precedentă. Împrumuturile angajate de populație totalizau 80.865 miliarde lei, ceea ce reprezintă o majorare cu numai 2,5 procente (2 la sută în termeni reali). Ca să reducă trendul de plafonare a creditelor, băncile au operat, mai ales în februarie, unele modificări de dobînzi. Astfel, la creditele în lei, populația a beneficiat de o reducere de 0,5-1 procent a dobînzilor. La sfîrșitul lunii februarie, dobînzile la creditele în euro pe termen mediu (1-5 ani) contractate de persoanele fizice se situau la 10,3 la sută pe an, cu 0,5 la sută sub ratele aplicate în decembrie 2003. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns