• ar mai fi nevoie de peste 1000 de doctori, asistente medicale și personal auxiliar • doctorii nu mai vin să se angajeze la stat, fiindcă salariile nu sînt atractive • la Spitalul Județean însă, deși există 800 de posturi vacante, acestea sînt blocate, fiindcă nu sînt bani pentru posibilii salariați
Spitalele din județul nostru se confruntă cu o criză acută de personal medical și auxiliar. Problema e mai veche, dar cu fiecare zi care trece se adîncește. „Pe tot județul am mai avea nevoie de 1.045 de salariați pentru a ne încadra în normele stabilite de Ministerul Sănătății”, ne-a declarat Adam Jofa, șeful Serviciului relații umane la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău.
Cu toate acestea, unitățile își desfășoară activitatea normal, chiar dacă volumul de muncă este foarte mare. Spitalele mai au nevoie de 130 de medici, 16 persoane cu studii superioare pentru laboratoarele de analize, 342 de cadre medicale medii, 523 de salariați auxiliari și 44 lucrători în domeniul tehnic.
Cel mai mare deficit de personal se înregistrează la Spitalul Județean. Aici, paradoxal, deși grila fixată de la minister permite angajarea a 2.200 de salariați, 800 de posturi dintre acestea au fost blocate din motive financiare. „Unitatea noastră are un deficit de 800 de posturi. Acestea sînt însă blocate, pentru că nu s-au acordat bani pentru plata posibililor salariați angajați”, ne-a declarat medicul Leonard Roșu, director la Spitalul Județean. În prezent, în principala unitate medicală a județului lucrează 1.400 de angajați.
Posturile vacante din spitalele din județ, care nu sînt blocate, au fost scoase la concurs. Posturile libere de medici au fost publicate în revista „Viața Medicală”, iar pînă pe 20 august candidații își pot depune dosarele la spitale. Doctorii au la dispoziție trei unități medicale unde și-ar putea găsi un loc de muncă. Spitalul Județean a scos la concurs 19 posturi, Oneștiul zece, iar Pediatria opt posturi. Șefii de spitale și cei ai Direcției de Sănătate Publică au recunoscut, cu diverse ocazii, că mulți doctori și asistente nu mai vin să se angajeze la stat fiindcă salariile sînt mici. Așa că fie optează pentru un post la clinicile private, fie pleacă în străinătate, unde primesc lefuri de zece ori mai mari. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns