Negocierile pentru accesarea unui credit in vederea sustinerii Programului de modernizare a Rafinariei Onesti, inceput, pentru circa doi ani, in luna februarie, vor fi reluate dupa 15 ianuarie 2009, datorita efectelor crizei financiare mondiale asupra sistemului bancar. De asemenea, Tribunalul Brasov a aminat, la sfirsitul saptaminii trecute, pronuntarea in procesul asupra Programului de administrare judiciara al societatii Rafo Onesti pentru a treia decada a lunii noiembrie. Acestea sint principalele evenimente de la Rafo in legatura cu care actionarul majoritar al rafinariei cauta solutii.
Criza financiara mondiala afecteaza partea de finantare in proiectele de dezvoltare de la Rafo. Raiffeisen Bank, institutie de creditare din sistemul occidental de profil, atacat dur de criza, nu ar mai fi dispusa la o creditare de marime mare, iar negocierile cu actionarii rafinariei vor fi reluate abia anul viitor. Nivelul dobinzilor cerute acum, de banca, intre 16 si 20%, este deja foarte mare. „Oricum, programul de modernizare merge inainte, dar ne asteptam la unele probleme, din motivele deja aratate – ne-a declarat liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian. In aceasta saptamina, insa, voi avea citeva discutii cu presedintele companiei, Yajov Goldovschiy, si sper sa obtinem vesti noi si, evident, mai multe clarificari”.
Noi pretentii de la Rafo
In procesul de la Brasov, la temenul din 6 noiembrie Hotarirea a fost data dupa ce compania Glencore Energy a venit, la ultima infatisare, cu noi pretentii materiale, dupa ce tot la Brasov a pierdut procesul in solicitarea, de la Rafo, a 75 de milioane de dolari. Avocatii Glencore au cerut, deci, recuzarea judecatorului sindic in cazul Rafo. Pronuntarea in acest caz a fost, astfel, aminata pentru 27 noiembrie. De asemenea, la bara s-au prezentat si reprezentantii societatii Prospectiuni, firma lui Ovidiu Tender, care este inscrisa la masa credala, si care au cerut falimentul societatii onestene. Motivatia lor a fost ca nu s-au inchis toate procedurile, ca ei nu au intrat in posesia actiunilor si ca au nevoie de bani. In schimb, reprezentantii grupului Bivolaru nu au mai venit, pe 6 noiembrie, in instanta, astfel incit pretentiile lor asupra unor inventii la Rafo vor fi vazute, din nou, probabil, la Inalta Curte de Casatie, vizavi de inovatia revendicata de ei. La fel, a aparut un pretendent nou, Novachim, care are o creanta de prin 2005.
O istorie sinuoasa
Rafo a intrat în stare de insolventa în anul 2004, fiind, la acea data, cel mai mare datornic la buget. În 2007, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a ridicat gajul instituit asupra actiunilor rafinariei, întrucit investitiile asumate prin contractul de privatizare au fost efectuate. Rafinaria a înregistrat, anul trecut, pierderi de 182,8 milioane de lei, de cinci ori mai mari fata de 2006, la afaceri în scadere cu aproximativ 21%, de la 719 milioane de lei la 575 de milioane, ca urmare a nefunctionarii rafinariei în primele sapte luni din anul 2007. În toamna anului trecut, compania, prin intermediul Petrochemical Holding, care controleaza indirect pachetul majoritar, a achitat toate datoriile catre bugetul de stat, în suma de peste 500 de milioane de lei, restul de aproximativ 300 de milioane fiind compensate prin nerecuperarea TVA. Programul de reorganizare judiciara trebuie incheiat in acest an, iar in functie de aceasta actionarul majoritar va continua modernizarea rafinariei, in care va investi circa 350 de milioane de euro.
Lasă un răspuns