• patru femei care și-au pus în cap să vîndă produsefăcute de ele au bătut deja palma cu directorii Școlii „Miron Costin” • ele au primit o comandă de 80 de pernuțe și testează terenul la Liceul de Artă și Liceul Sportiv • prețul unei pernuțe este de 15.000 de lei
Patru bătrîne care trăiesc la Azilul din Bacău s-au lansat în afaceri și norocul pare să le surîdă. apucat de croitorie și vor să pune pe picioare o adevărat afacere. De curînd, ele ne-au spus că vor să vîndă produsele pe care le fabrică și, se pare, au dat deja lovitura. Femeile au primit de la Școala „Miron Costin” din Bacău comenzi pentru 80 de pernuțe pentru scaune. „Am primit comenzi de la cîteva clase, unde vom lucra pernuțe în culori diferite, iar acum ne mai solicită altele și pentru cancelarie”, ne-a declarat Elena Buzămurgă, bătrîna considerată sufletul afacerii de croitorie de la Azil.
Cele patru partenere de afaceri beneficiază de tot sprijinul conducerii Căminului, care le-a pus la dispoziție spațiu, mașini de cusut, ață și chiar material. Munca a început cu realizarea de lenjerie pentru ceilalți asistați din cămin, dar femeile, firi întreprinzătoare, s-au gîndit să dezvolte în micuțul atelier din cămin o afacere în confecții. Un prim pas a fost la școala „Miron Costin”, unde și-au prezentat pentru prima dată oferta. Ele au prezentat aici modele de pernuțe pentru scaunele elevilor și ale profesorilor. Copiii și educatorii s-au arătat interesați, dar afacerea mai trebuia să aibă și acordul comitetelor de părinți, fără a căror bani nu se puteau cumpăra pernițele. „Profesorii s-au întîlnit cu părinții și le-au explicat despre ce e vorba, ca să nu apară divergențe ulterior. La început s-au comandat 25 de pernuțe într-o clasă, dar văzînd ceilalți colegi au vrut și ei și s-au mai cerut și altele. Decît să fi mers să căutăm în oraș și la un preț mai ridicat, am preferat să încheiem această mică afacere cu bătrînele de la azil, prietenii noștri de ani buni. Suma de 15.000 de lei pernuța nu este deloc mare și ne bucurăm că am reușit să-i ajutăm într-un fel pe acești oameni. Părinții au fost și ei de acord, pentru că este un gest de solidaritate umană”, ne-a declarat Gheorghe Tănase-David, directorul școlii „Miron Costin”.
Cele patru crotorese de la Azil nu se vor opri aici și au de gînd să intre puternic pe piața oferită de școlile și liceele băcăuane. Pasul al doilea a fost contactarea liceelor de Artă și Sportiv, de unde se așteaptă un răspuns sigur zilele acestea. „Nu putem sta degeaba. Nu ne gîndim să devenim mari afaceriste, dar măcar nu stăm degeaba și timpul trece mai ușor. Banii cîștigați îi reinvestim în materiale și ațe, ulei și tot ce trebuie pentru mașina de cusut. Important este că prin acest lucru ne simțim și noi folositoare”, a precizat Elena Buzămurgă. Munca a început serios în Azilul de bătrîni din Bacău în vara acestui an, cînd femeile au croit hăinuțe pentru copii din Leagănul nr. 1. Pe lîngă micuța lor afacere, femeile croiesc și lenjeria căminului, unde au o comandă de 110 seturi. Visul lor va deveni realitate pe deplin abia în momentul în care își vor vedea lenjeria croită de ele și în magazinele băcăuane. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns