• asigurații nu se prezintă la medicul de familie pentru controlul anual obligatoriu • majoritatea pacienților sînt descoperiți cu diferite afecțiuni, pentru care primesc tratament sau regim
Aducerea asiguraților de pe listă la un control anual, făcut în luna în care s-au născut, precum și cererea Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău de a trece în raport și codul personal al asiguratului a stîrnit nemulțumirea medicilor de familie. „Pe 1 martie, Casa de Sănătate a cerut în pripă medicilor de familie raportarea cu datele de identificare ale asiguratului. Deși contractul cadru nu prevede acest lucru, ei au vrut datele pînă pe 3 martie, dar apoi au mai prelungit raportarea cu o zi. Asta, în condițiile în care Casa de Sănătate nu are un program care să centralizeze toate datele, așa cum au alte case de sănătate din țară. Colegiul Medicilor a trimis trei adrese Casei de Sănătate, prin care am susținut ineficiența acestor liste, din lipsa programului”, ne-a declarat medicul de familie Elena Stîngă, președinta Colegiului Medicilor din Bacău.
O altă nemulțumire a medicilor a fost aceea de a efectua controlul în luna în care pacienții împlinesc vîrsta. „Anul trecut, făceam noi o planificare lunar, o afișam și îi chemam pe oameni. Noul sistem nu este conform planificării noastre și de aceea trebuie să reglăm activitatea din mers. Eu am norocul că la mine pacienții sînt distribuiți uniform în ceea ce privește data nașterii”, ne-a spus medicul de familie Mădălina Bogatu. Cu aceeași problemă se confruntă și doctorița Liliana Tincu, din Moinești. „Am studiat lista mea de asigurați și apar și diferențe între numărul de pacienți pe care îi am de examinat lunar. Este greu, dar eu am afișat la cabinet și sper că oamenii vor veni”, ne-a spus și doctorița Tincu.
Conducerea CJAS Bacău susține că, pînă la sfîrșitul acestei luni, medicii vor primi soft-ul necesar raportării lunare privind examenul de bilanț. „Se lucrează la acest program și, pînă la sfîrșitul acestei luni, medicii vor intra în posesia lui, dar se va merge în paralel și cu raportarea pe hîrtie. Pentru medicii de familie sînt suficiente fonduri, este prima dată cînd acest examen se plătește și rugăm asigurații să se prezinte la control, pentru a ușura munca doctorilor, mai ales că este spre binele lor”, ne-a declarat Dan Stoica, director relații contractuale la CJAS Bacău.
În fiecare an, medicii trebuie să le facă asiguraților de pe liste o evaluare medicală complexă, în care se urmăresc de la grupa sanguină, antecedentele patologice ale părinților sau obiceiurile alimentare. Toate datele persoanei examinate se trec pe un formular tip și, în funcție de caz, doctorul de familie, dacă are vreo suspiciune, trimite pacientul la specialist. „Marea majoritate a oamenilor sînt bolnavi. Foarte puțini sînt cei pe care am scris pe fișă clinic sănătos. În plus, trebuie să mergem cu arcanul să îi aducem la examenul de bilanț, pentru că oamenii nu sînt informați și nu conștientizează importanța acestui examen”, a mai spus Elena Stîngă. Cu rezultatele de la specialist, pacienții se întorc la medicul de familie pentru a li se prescrie regimul sau tratamentul adecvat.
Pînă anul trecut, medicii de familie nu erau plătiți pentru acest examen, care era inclus în pachetul de bază furnizat asiguraților. Din acest an, doctorii primesc trei puncte, adică 18.390 de lei pentru fiecare caz examinat. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns