Nu știm cum de oficiali ai Ministerului Turismului, laolaltă cu reprezentanți al oficialităților locale dobrogene, insistă, de-o bucatã de timp, în ideea măririi perioadei sezonului turistic pe Litoral. De parcă Dumnezeu și vremea ar fi sub ei, iar nu viceversa. În plus, nici Ministerul Educației nu vrea în ruptul capului să măreascã vacanța de vară, cea care dă, în definitiv, semnalul începerii sezonului de plajă la Mare. La Eforie Nord, bunăoară, stațiune care, prin tradiție, nu prea are mare lucru în comun cu vacanța elevilor și a studenților, jumătatea lunii iunie nu a adus decît 212 turiști în hotelurile Bega și Union, singurele deschise la aceastã orã. De prisos să mai adăugăm că, în aceste condiții, localitatea pare mai degrabă în extrasezon, cu terasele aproape goale, în timp ce pe plajă abia dacă am putut număra cîteva zeci de trupuri. Păcat de soarele care a început să bată pe plaja destul de bine întreținutã și de berea care s-a scumpit peste noapte. Fiindcă tot ne-am rătăcit prin Eforie Nord, să reamtim băcăuanilor că binecunoscutul Hotel Belona (cel pe care, cu ani în urmă, a pus ochii pesedistul Bivolaru) tot închis e și arată mai jalnic ca niciodatã. Și numai el. În concordanță cu pesajul, cîțiva întreprinzători autohtoni s-au gîndit că cel mai nimerit lucru ar fi să mai deschidă o terasă unde turiștii să aibă cu ce se ostoi la prohodul pomenitelor, cîndva, hoteluri. De altfel, terasele de vară și chioșcurile din lemn și stuf sînt singurele investiții neaoșe în turism, prin partea locului. Asta dacă n-am realiza că o mulțime de locuri de cazare pentru turiști se găsesc la “particulari”, care au avut grijă să-și înjghebeze, din micile economii, cîte-o căsuță modestă, cu zece-douăzeci de odăi, acolo. Dar sã nu fim invidioși, tocmai noi, de vreme ce nici măcar administrațiile financiare din zonă nu știu ca cineva să aibă vreo locuință cu mai mult de cîteva camere. Am încercat să ispitim vreunul, în speranța aflării tarifelor pe care le vor practica în vara 2002. Mai mult decît “de la caz la caz”, “în funcție de om”, nimeni nu a rostit mai mult.
De fapt, la Eforie se află mult mai multe hoteluri decît cele sus-enumerate, dar n-are nici un rost, gîndim, să le punem la socoteală și pe cele, nu puține, aparținînd regiilor naționale, băncilor sau, mai nou, ministerelor. De vreme ce, la ultimul capitol, tocmai Ministerul Justiției a dat tonul.
Amatorilor de senzații tari ajunși pe-aici le recomandăm, în lispsă de altceva, expoziția de reptile vii, unde zeci de șerpi veninoși, varani, iguane, scorpioni, crocodili și păianjeni uriași își așteaptă cu sînge rece vizitatorii. Este vorba despre vizitatorii unui complex comercial cu produse pentru plajă, singurul loc unde stăpînul jivinelor a găsit cu cale să-și amplaseze expoziția.
Dar Litoralul românesc nu va avea, în acest sezon, doar surprize neplãcute. Sute de “prieteni ai omului” își fac la ora asta bagajele spre a se îndrepta, în uniformă sau deghizați, spre stațiunile de la Mare, la ordinul conducerii Ministerului de Interne. Ne vor reaminti, sfioși, versuri învățate de ei la școalã, cum ar fi: “Nu mai rupeți flori, copii / Că și ele este vii”. Și cînd te gîndești că, odată, adică după anul 1900, cînd a fost înființat primul “Spital marin” la Marea Neagră, Eforie Nord era cea mai căutată stațiune balneoclimaterică din țară. Era. (Mircea LUPU)
Lasă un răspuns