Va sa zica niste insi au jonglat cu bursele si cu tot felul de iluzii frumos impachetate pe care le-au vandut scotand profituri imense. Pietele s-au prabusit apoi pentru ca lumea si-a dat seama ca iluziile vandute fusesera cumparate cu bani prea multi si nu se mai gaseau fraieri care sa le rascumpere. Si a aparut criza.
Care s-a extins in aproape toata lumea pentru ca alti insi, cu un timp in urma, proclamasera ca trebuie sa ne globalizam, granitele trebuie sa dispara ca sa prosperam si sa fie bine pentru toata lumea!
Cand s-a auzit de criza in Romania, au venit alti indivizi care au spus ca aceasta a izbucnit pentru ca profesorii, politistii, pompierii si alte categorii de bugetari primesc prea multi bani pentru cata munca presteaza.
Si toata lumea a aplaudat frenetic desteptaciunea acelor insi.
Ca urmare, salariile bugetarilor au fost drastic diminuate, o buna partea au fost dati sau urmeaza sa fie dati afara ca pedeapsa ca au adus criza pe capul celor care muncest “la privat”. Ma rog, oficial s-a spus ca e pentru a echilibra bugetul.
Eu asta am inteles din toata galceava asta cu criza.
Poate am inteles prost, insa nu am uitat ca:
Politicienii de la Putere au sustinut sus si tare ca aceasta criza nu ne va atinge.
Cand s-a dovedit ca vom fi afectati, au spus ca nu ne va atinge atat de mult.
Cand inca nu ne-a atins atat de mult au luat masuri tembele (impozitul forfetar, de ex.) care au determinat inchiderea a sute de mii de firme.
Nici o problema, au spus cei de la Putere, s-au inchis firmele care faceau evaziune.
Poate ca faceau evaziune in sensul ca isi ascundeau profitul, insa firmele alea plateau TVA si contrinutii sociale plus salarii.
Asa ca, dupa ce s-au inchis firmele, statul a trebuit sa-i ia in plata pe fostii angajati deveniti someri si sa creasca taxele pentru a suplini ceea ce nu mai incasa de la ‘firmele evazioniste’.
Au declarat ca remediul pentru iesirea din criza este taierea tuturor cheltuielilor. Au spus ca nu e nici o problema daca se reduce consumul, ca n-are nici o treaba cu iesirea din criza.
Au trecut doi ani si noi tot in criza suntem. Polonia care a sprijinit consumul, n-a auzit de criza.
Dar Polonia nu a vandut bancile. Banii nu s-au evaporat din tara, cum s-a intamplat in cazul bancilor din Romania care au trimis banii in tarile de origine pentru ca era nevoie de ei acolo si au inchis obloanele creditarii la noi.
Dar nu-i timpul pierdut: vine modelul unguresc puternic din urma si vom face niste frumoase lagare de munca fortata ca sa scoatem Europa din criza. Si, culmea, vom aplauda si vom fi multumiti ca nu ne vor pune sa platim si aerul pe care-l respiram. Desi, exista solutii si pentru asa ceva!
Lasă un răspuns