E bine să se implice bătrînii în treburile comunității?
Față în față, două generații. Nepoții și bunicii. Tinerii spun despre bătrîni că îi calcă pe nervi, că au mereu ceva de comentat. Bătrînii sînt indignați de comportamentul nepoților. „Pe vremea mea…”, e un refren pe care îl auzim mereu de pe buzele lor. Am fost curioși să vedem ce cred tinerii: trebuie bunicii dați deoparte din viața socială? Mai trebuie ei implicați în activitatea firmelor, a comunității sau trebuie „măturați”? Răspunsurile, adeseori dure, demonstrează că veșnicul conflict între generații continuă să persiste.
Pavel Liliana, 34 de ani, vînzătoare: „Bătrînii sunt mai bătrîni decît erau o dată, din cauza greutăților pe care le înfruntă zi de zi. Sînt foarte mulți pensionari și nu mi se pare corect ca ei să fie întreținuți. Pe ce munceau pe timpul lui Ceaușescu, acum să ia banii?. Păi ce, ei munceau cum muncim noi acum?”.
Adămuț Bernaveta, 24 de ani, babysiter: „Bătrînii sunt amărîți, sînt destul de mulți, dar preferă să stea acasă. Nu au bani de nimic, nici măcar de medicamente. Ar trebui însă să îi lase și pe cei tineri la conducere, pentru că cei bătrîni au altă mentalitate. Ar fi bine, totuși, să se creeze un echilibru. Tinerii ar trebui să îi respecte. Este total greșită ideea că bătrînii nu mai au voie să decidă. Timpurile de dinainte nu se compară cu acestea de acum. Ele se pot îmbunătăți, dar democrația e cam ciudată, întoarsă pe dos”.
Talparu Mihai, 20 de ani, instructor de educație: „Consider că bătrînii sunt prea exigenți cu tineretul. Tot ce face tineretul nu-i bine. E normal, pentru că au trăit în alt mediu. Din partea mea, ar fi bine ca, din conducere să fie de toate vîrstele. Noi, tinerii, avem o datorie morală față de ei. Ei ne-au adus aici”.
Dragoș Andrei, 18 ani, șomer: „În ziua de azi, bătrînii sunt neajutorați. Nu știu ce e de zis despre ei. Ei sunt abandonați de copiii lor, lăsați prin aziluri. E bine ca bătrînii să se implice în treburile comunității, pentru că toți tinerii umblă numai după bani. Tinerii ar trebui să îi ajute într-un fel pe bătrîni, să aibă mai multă grijă de ei. Tinerii nu respectă persoanele mai în vîrstă. De exemplu, eu cu bunicul meu nu mă înțeleg deloc”.
Viscreanu Cătălina, 13 ani, elevă: „Cei în vîrstă sînt trecuți prin viață și au fixația cu«pe timpul nostru». Ei nu se gîndesc la tineri destul. Se gîndesc mai mult la ei înșiși. Cu bunicii mei, de exemplu, m-am certat, ei mă consideră zurlie, ei nu înțeleg de ce îmi trebuie atîtea haine, de ce merg la discotecă. În primul rînd, tinerii trebuie să îi respecte pe bătrîni, dar noi, tinerii, nu trebuie să ne mai gîndim la ce cred cei în vîrstă. Ei cred că au mai multă experiență decît noi și nu e mereu adevărat”. (A consemnat Raluca BLĂNARU)
Lasă un răspuns