• sfaturi de la inginerul de specialitate Cătălin Hîncu
Procesul de renovare al apartamentului este de două feluri. În funcție de starea locuinței și de dorințele proprietarului, renovarea poate fi simplă sau totală. Cătălin Hîncu, inginer constructor, care are și o firmă de construcții, oferă cîteva sfaturi pentru cei care s-au decis să schimbe, în această vară, aspectul locuinței lor.
Renovarea simplă înseamnă o văruire a apartamentului, vopsirea tocurilor de lemn ale ferestrelor, precum și mici amenajări interioare. Acestea din urmă se concretizează în schimbarea gresiei sau faianței sau a vreunui obiect de instalație sanitară. În renovarea simplă sînt parcurși mai mulți pași, cum ar fi: curățarea suprafețelor pereților și tavanelor de varul anterior, repararea suprafețelor cu denivelări, amorsarea suprafeței pentru văruire, văruirea propriu-zisă, vopsirea tîmplăriei. Repararea denivelărilor pereților se face în două etape: suprafețele cu adîncime mare se nivelează cu ipsos și apoi se gletuiesc.
Renovarea totală poate începe de la schimbarea compartimentării interioare, montarea de noi materiale (parchet melaminat, lambriuri, tavan fals, placarea pereților cu gips carton, gresie, faianță), înlocuirea instalației electrice, înlocuirea geamurilor și ferestrelor cu termopan. O renovare totală include și etapele care trebuie parcurse în timpul unei renovări simple.
Cum cîștigăm spațiu în apartament?
O nouă compartimentare interioară se poate realizare prin modificări aduse sufrageriei și balconului. „Dormitoarele nu pot comporta modificări foarte mari. Se poate înlocui o ușă, se poate face intrarea tip arcadă. Dacă este balcon în dreptul camerei de dormit se poate elimina peretele, balconul se izolează și poate fi transformat într-o mini bibliotecă, într-o miniseră cu flori sau i se poate da o cu totul altă destinație, de exemplu o cameră de zi mult mai luminoasă”, ne-a sfătuit inginerul Cătălin Hîncu. Lărgirea sufrageriei se realizează prin integrarea balconului în spațiul acesteia. În locul balconului, care trebuie izolat în prealabil, se poate amenaja un bar sau se poate muta bucătăria, în funcție de dorințele fiecăruia. Se poate face o bibliotecă, o seră cu flori sau o nișă. Între sufragerie și bucătărie se poate decupa un spațiu despărțitor, care poate facilita servirea mîncării atunci cînd organizăm o recepție. O altă metodă pe care o putem folosi pentru lărgirea spațiului este diminuarea mobilierului suplimentar prin practicarea de nișe încastrate în pereți.
Montarea de noi materiale
Utilizarea și montarea de noi materiale are ca efect atît îmbunătățirea condițiilor, cît și conturarea unui aspect mai plăcut locuinței dumneavoastră. Ea constă în asamblarea de diferite ornamente în apartament. Pardoseala poate fi placată cu gresie. Avantajele utilizării gresiei îl constituie durabilitatea bună, impermeabilitatea, întreținerea ușoară. Dezavantajul este faptul că, pe timp de iarnă, conduce la o scădere a temperaturii, dar vara acest inconvenient se transformă în avantaj. Faianța se folosește pentru placarea pereților din baie și din bucătărie. Este foarte ușor de întreținut.
Parchetul melaminat se folosește pentru placarea pardoselii din sufragerie și dormitoare. Se întreține foarte ușor, este impermeabil, are un bun confort termic și vara și iarna, deoarece menține constantă temperatura din interiorul apartamentului. Un minus pentru utilizarea lui este faptul că trebuie înlocuit după 20 de ani.
Lambriurile sînt într-o gamă decorativă diversă. În ceea ce privește natura materialului din care a fost construit, lambriul poate fi atît din plastic, cît și dintr-o gamă de MDF (un amestec de fibră minerală impregnat cu rășină). Lambriurile de plastic sînt utilizate pentru spațiile exterioare: balcoane, terase, în timp ce lambriurile de tip MDF au doar utilizare pentru interioare. Tavanul fals, placarea cu rigips și vată minerală asigură o bună izolare termică a interiorului față de exterior, eliminînd variațiile mari de temperatură.
Folia autocolantă, într-o diversitate de culori și modele, se poate aplica pe suprafețele din lemn, metal, sticlă, beton, plastic. Ea se folosește în renovarea ușilor, a mobilei de bucătărie, pentru etajere sau alte elemente de mobilier, imitînd numeroase esențe lemnoase: stejar, nuc, ulm, mahon, brad. Cu ajutorul foliei autocolante se mai poate imita marmura naturală, cărămizile pentru renovarea băilor, bucătăriilor holurile sau alte porțiuni ale casei. Un alt atu îl constituie faptul că se poate aplica pe geamuri sau alte suprafețe de sticlă, dînd acestora aspect de vitralii.
Schimbarea instalației electrice este imperios necesară
În timpul unei renovări totale nu trebuie uitată instalația electrică. Schimbarea ei este o necesitate stringentă, pentru că vechile instalații se bazau pe conductori de aluminiu. Acești au o rezistență mai scăzută la consumul actual de curent. Pentru a evita scurt circuitarea conductorilor de aluminiu pe traiectul intern al pereților se utilizează conductorii de cupru. Totodată, este recomandată instalarea unui tablou automat.
În momentul în care se fac aceste modificări se poate realiza și o regîndire a instalației de iluminat. Aceasta se realizează concomitent cu aplicarea tavanului fals, prin utilizarea iluminatului indirect, generat de lămpi mascate în tavan sau spoturi de lumină direcționate pe zone. De exemplu se poate concentra lumina doar în zona din jurul canapelei sau în locul unde se află barul.
Prețul unei renovări și materiale indicate
Pentru o renovare simplă, clientul trebuie să scoată din buzunar între cinci și zece milioane de lei, în funcție de dimensiunile apartamentului care se vrea a fi renovat. O renovare totală ajunge între 100 și 300 de milioane de lei, în funcție de ceea ce se înlocuiește și se solicită din partea clientului. Prețul de renovare include și materialele de construcții.
Materiale recomandate de specialiști și cantități necesare:
• glet – 0,5-1Kg/metru pătrat. Este recomandat să se folosească produsul Euroglet sau Atlas, care costă 300.000 de lei/25 Kg;
• amorsă – este recomandată Dufa sau Modeco, preț 65.000 de lei /Kg;
• var lavabil – cantitatea absorbită de un perete variază în funcție de marca varului. Dacă varul este ieftin se acoperă o suprafață mică; un var scump acoperă o suprafață mai mare; calitatea varului lavabil este dată de gradul de alb și rezistența la frecare; în comerț se găsesc găleți între un kg și 25 kg. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns