„Îi mulțumesc lui Dumnezeu că există”, au fost primele cuvinte rostite de studenta Paula Negru, șefa de promoție a Facultății de Litere din Universitatea Bacău în 2004, în fața profesorilor și a colegilor de generație. Cuvîntul tinerei studente a constituit unul dintre multele momente emoționante din cadrul cursului festiv al studenților din anul IV de la Facultatea de Litere a Universității Bacău. Nici ceilalți vorbitori, rectorul Gogu Ghiorghiță, decanul Doina Cmeciu, prorectorul Adriana Romedea, profesorul Vasile Spiridon și alții nu au uitat că sînt, dincolo de catedră, slujitori ai spritului și cuvîntului. Vorbe de duh, pilde, emoții și aplauze, au constituit decorul unui curs întins pe durata a peste două ceasuri. S-a văzut o nouă generație de „literați”, de la care se așteaptă, așa cum au spus dascălii, să creeze o nouă imagine a societății românești.
În cadrul întrunirii, cei aproape 200 de studenți și-au auzit strigate numele, au aplaudat și s-au ridicat în picioare cînd a fost vorba de profesorii lor. „Aveți, cu siguranță, profesorii cei mai buni în domeniul în care v-ați pregătit”, a spus rectorul Ghiorghiță. În semn de amintire, studenții de la Litere le-au oferit tuturor celor care le-au fost dascăli cîte o plăcuță inscripționată cu vorbe de duh și un buchet de flori.
Un curs festiv a avut loc și la Universitatea „George Bacovia” din Bacău, unde aproximativ 400 de studenți și 150 de masteranzi s-au desprins ușor de matca instituției de învățămînt în care s-au ințiat în domenii precum management, marketing, administrație publică și altele. Între baloane colorate și o nouă generație de „bacovieni”, prezentă în aula „Moldova” a Universității „George Bacovia”, s-a distins umorul moldovenesc al rectorului Toader Gherasim. Au fost urmate de aplauze și discursurile prorectorului Dumitru Bontaș și cel al cancelarului universitar Neculai Lupu. Premiera de la „George Bacovia” a constituit-o prima promoție de Administrație Publică, iar unul dintre momentele emoționante a fost înmînarea cheii succesului studenților din anul III. „Nu este puțin lucru să contribui la construirea unor oameni care vor forma temelia societății de mîine”, ne-a declarat rectorul Toader Gherasim. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns