Danske Bank, cel mai mare grup financiar din Danemarca, a raportat ieri, 21 mai, la Bursa de Valori, ca detine, prin organismele de plasament colectiv pe care le administreaza, la Societatea de Investitii Financiare Moldova Bacau, mai putin de 1% din capitalul social.
Legea interzice investitorilor in acest tip de societati sa depaseasca pragul de 1%, iar Danske Bank vrea sa confirme ca se conformeaza. Danske Fund Management Company este o societate de administrare a investitiilor care administreaza doua organisme de plasament colectiv – Danske Fund Eastern Europe Convergence si Danske Fund Trans-Balkan, care detin la SIF Moldova patru milioane, respectiv, 985.000 de actiuni, adica 0,77 plus 0,19% din capitalul societatii. Deci nu, inca, 1%. Alte doua organisme de plasament colectiv – Danske Trans Balkan si Danske Financials & Investments detin aproape 4,8 milioane, respectiv, 403.000 de actiuni, adica 0,92% plus 0,08%, adica chiar 1%, dar acestea sint administrate de societatea Sampo Fund Management LTD. Numai ca cele doua societati de administrare sint parti componente ale Danske Bank, insa – sustin reprezentantii acesteia – sint independente si nu actioneaza concertat ca organisme de plasament colectiv. Deci nu depasesc, in capitalul social al SIF Moldova, pragul de 1%.
Investitorii pe piata de capital si mai ales in SIF-uri au cerut, de mai multe ori, majorarea pragului de detinere, insa, pentru ca nu se poate intruni cvorumul necesar in adunarile generale ale actionarilor acestor societati, masura nu poate fi adoptata. „Exista o instructiune a Consiliului National al Valorilor Mobiliare care spune ca grupurile care au aceeasi societate de administrare pot sa detina oricit. Evident, fiecare entitate sa nu depaseasca 1%. Dar daca sint douazeci cu 1% intr-un grup? Si sint destul de bine realizate unele concentrari, pentru a disparea temerea ca prin 1% ar putea sa faca cineva ceva acolo” – spunea si se intreba, retoric, preesedintele SIF Moldova.
Presedintele SIF Moldova, Sorin Turtoescu, a precizat, in octombrie, anul trecut, ca fondurile straine de investitii detin, la societatea din Bacau, circa 40% din capital. In acasta primavara, procentul era ceva mai mic, pentru ca investitorii, mai ales americani sau occidentali, s-au retras datorita recesiunii economice din Vest. Ponderea lor este, insa, foarte mare, insa influenta in luarea hotaririi in AGA nu se simte. Investitorii straini prefera sa stea acasa.
Primul investitor care a iesit in public sa spuna cit detine la SIF-uri, banuit fiind de concertare si de un prag de circa 11% intr-un singur sif, in medie, a fost Catalin Chelu, care este si membru in Consiliul de Administratie de la SIF Moldova.
Lasă un răspuns