Curtea Constituțională a făcut publice, în această săptămînă, motivele pentru care a respins, cu două luni în urmă, sesizarea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor cuprinse în Legea privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării invocate de Societatea de Investiții Financiare Moldova Bacău. SIF Moldova susține că textul articolului din această lege prin care se stipulează că în cazul societăților comerciale declarate închise, instituțiile publice implicate pot vinde acțiunile deținute prin oricare dintre metodele legal prevăzute, introdus prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 208/2002, legiferează în mod abuziv eliminarea unei proceduri speciale stabilite anterior pentru majorarea capitalului social printr-o altă ordonanță. SIF Moldova mai susține că textul de lege criticat, prin care au fost exceptate operațiunile de majorare a capitalului social efectuate în conformitate cu prevederile Legii accelerării privatizării reprezintă o atingere adusă drepturilor acționarilor minoritari în special o încălcare a dreptului de proprietate asupra acțiunilor pe care aceștia le dețin și, respectiv, asupra fructelor investiției lor. Evident, societatea din Bacău a invocat încălcarea unor dispoziții constituționale în acest sens.
Asupra acestora s-a pronunțat Tribunalul Iași, care a apreciat că dispozițiile legii accelerării privatizării nu contravin normelor constituționale, deoarece rațiunea de majorare a capitalului social nu încalcă vreo prevedere constituțională și că normele derogatorii ale acestei legi nu încalcă principiul egalității în drepturi și nici nu instituie o discriminare între investitorii-cumpărători ai acțiunilor societăților comerciale aflate în proces de privatizare și restul acționarilor minoritari.
Chestiunea în cauză a fost adusă și la cunoștința președinților celor două camere ale Parlamentului și Guvernului. Dacă președinții camerelor nu au comunicat punctele lor de vedere, Guvernul consideră că excepția este inadmisibilă, soluție dată în repetate rînduri la sesizările din partea mai multor societăți comerciale pe aceeași temă.
Decizia Curții Constituționale este definitivă și general obligatorie. (Petru DONE)
Lasă un răspuns