• firmele trebuie să-și întocmească alte dosare, care să corespundă noutăților legislative • noile autorizații vor fi valabile un an • pedepse privative de libertate pentru administratorii care nu se conformează și își continuă neautorizat activitatea
Toate autorizațiile de comercializare a produselor din tutun, alcoolului și cafelei vor fi anulate pînă cel tîrziu la 15 noiembrie. Măsura este inclusă în ordinul ministrului Finanțelor Publice nr.1111/2002, pentru aprobarea Instrucțiunilor de aplicare a Legii 521/2002 privind regimul de supraveghere și autorizare a producției și circulației unor produse supuse accizelor. Maricel Radu, purtătorul de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP), spune că toți agenții economici care dețin autorizații valabile pe toată durata de desfășurare a activității, eliberate anterior datei intrării în vigoare a Legii 521, 2 august, trebuie să prezinte aceste documente, pînă la 15 noiembrie, pentru anulare și emiterea altora noi. Maricel Radu avertizează agenții economici că „după data de 15 noiembrie, autorizațiile eliberate anterior zilei de 2 august sînt nule de drept”. Autorizațiile emise potrivit noii legi au valabilitate 12 luni de la data înscrisă pe formularul de autorizare, ca dată de emitere a acesteia și care întotdeauna va fi ziua de întîi a lunii următoare celei în care a fost aprobată, de către comisie, cererea de autorizare și în care a fost achitată taxa aferentă. Pentru dosarele depuse în vederea preschimbării autorizațiilor vechi în intervalul 1-15 noiembrie, se pot elibera autorizații valabile numai cu data de 1 decembrie. Radu precizează că, pentru a preveni lipsa de autorizație în perioada 16-30 noiembrie, firmele „trebuie să depună dosarele complete în timp util, astfel încît acestea să poată fi analizate și aprobate de către comisie în luna octombrie, iar autorizațiile să fie datate cu 1 noiembrie 2002”.
Agenții economici autorizați potrivit prevederilor OG 27/2000, cu valabilitate pe toată durata de desfășurare a activității și care, pînă la data de 15 noiembrie, nu depășesc 12 luni de la autorizare au obligația să prezinte aceste documente pentru anulare. În acest caz, firmelor respective li se vor elibera noi documente cu valabilitate pe perioada rămasă din cele 12 luni de la data autorizării. Obligativitatea deținerii noilor autorizații revine și agenților economici comercianți de produse supuse autorizării, în sistem de alimentație publică. vînzarea în acest sistem numai a băuturilor alcoolice, altele decît cele distilate, de produse din tutun și de cafea se autorizează fără plata taxei de autorizare.
Regimul de autorizare
Intră sub regimul de autorizare stabilit de legea 521 și ordinul MFP nr. 1111 producătorii, importatorii, agenții economici care vînd angro sau în sistem de alimentație publică alcool etilic rafinat, distilate și băuturi supuse accizelor; produse din tutun; cafea și amestecuri din cafea. autorizațiile sînt emise de Ministerul Finanțelor Publice, pentru producătorii și importatorii de alcool etilic rafinat, distilate și băuturi alcoolice distilate. DGFP emite autorizații pentru agenții economici producători și importatori de alte băuturi, produse din tutun și cafea; firmele care comercializează angro băuturi îmbuteliate, de cafea și de produse din tutun; societățile care comercializează în sistem de alimentație publică băuturi, cafea și produse din tutun.
Pedepse cu închisoarea pentru comerțul neautorizat
Administratorul care își angajează firma în comercializarea, producerea sau importul produselor supuse accizelor, dar fără autorizația obligatorie este pasibil de pedepse cu închisoarea de la șase luni la cinci ani, fapta fiind considerată infracțiune. Aceleași pedepse se acordă pentru neasigurarea dotării cu mijloace legale de măsurare a producției de alcool și distilate; cesionarea sau înstrăinarea acțiunilor, părților sociale sau de active fixe fără înștiințarea MFP sau DGFP, ca și achiziționarea de alcool etilic rafinat și distilate de la firme neautorizate. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns