• zeci de agenți economici băcăuani au fost nevoiți să își pună lacăt pe uși chiar înainte de Paște • sute de kilograme de alimente au fost retrase de la comercializare
Piețele agroalimentare din județ în care au fost amenajate spații speciale pentru comercializarea cărnii și a preparatelor din carne, precum și a produselor lactate, au fost în aceste zile luate la verificat de echipe mixte de control coordonate de Corpul de Control al Prefectului (CCP). Cosmin Necula, inspector în cadrul CCP, spune că din echipele de control au mai făcut parte inspectori ai Direcției Agricole, Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitar Veterinare, Biroului Teritorial de Metrologie, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Garda de Mediu și Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului. „Numai din municipiul Bacău au fost verificați 174 de agenți economici. Au fost retrase de la comercializare mărfuri în valoare de peste opt milioane de lei și au fost confiscate aproximativ 120 de kilograme de brînzeturi”, declară Cosmin Necula. În momentul în care au început verificările, inspectorii din echipele de control și-au pus mîinile în cap de ceea ce au găsit la mulți dintre agenții economici cărora le-au trecut pragul. Astfel, la societățile Dannix și Drim Pav, care aveau puncte de lucru în Piața Sud, produsele erau depozitate în condiții greu de imaginat. Acestea au fost și motivele pentru care fiecare din cele două societăți a fost sancționată cu cîte o amendă de zece milioane de lei. Tot în condiții igienice precare își comercializau marfa și reprezentanții societății Giberg. În plus, în acest magazin preparatele din carne erau congelate și decongelate în repetate rînduri. Au fost și agenți economici care au rămas fără autorizații de funcționare din cauza neregulilor depistate de echipele de control. Este și cazul societății Magirus Trans din Bacău, căreia i s-a retras autorizația de funcționare pentru că și-a depășit gama sortimentală pe care avea dreptul să o comercializeze. Cosmin Necula spune că, dincolo de aspectele legate de condițiile precare în care erau comercializate o bună parte din produsele alimentare, echipele de constrol au descoperit o serie întreagă de nereguli privind respectarea Codului Muncii de către angajatori.
„Am găsit probleme în spațiile de depozitare, angajați ce fumau în magazine și spații insalubre”, ne-a declarat medicul Daniela Lupașcu, șef serviciu Inspecție Sanitară de la DSP Bacău. În urma controalelor, inspectorii au închis definitiv cinci unități, la care au retras autorizațiile de funcționare din cauza încălcării grave a normelor igienico-sanitare. Amenzi au mai fost acordate pentru că vitrinele frigoriice nu erau ținute în funcțiune, pentru că salariații nu aveau efectuat controlul medical periodic, pentru lipsa echipamentului de protecție, halate, mănuși și bonete. La o măcelărie din Piața Centrală s-a aplicat o amendă de cinci milioane de lei măcelărului, care într-o mică pauză fuma în măcelărie.
O amendă de 20 de milioane de lei a primit și Serviciul de Salubritate al Primăriei Moinești. „Amenda a fost aplicată pentru insalubritatea pieței din Moinești. La momentul controlului, piața era foarte murdară”, a precizat medicul Lupașcu. Valoarea amenzilor aplicate de inspectorii DSP Bacău se ridică la 104 milioane de lei.
În ceea ce privește municipiul Onești, au fost verificați pînă acum un număr de 63 de agenți economici și au fost acordate sancțiuni în valoare totală de aproximativ 50 de milioane de lei. (Elena SOLOMON, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns