• șefii Casei de Pensie spun că cele mai multe persoane pensionate pe caz de boală nu merg periodic la controale, pentru a putea proba mai tîrziu că sînt bolnavi • pentru că în unele județe s-au descoperit diagnostice date la întîmplare, dosarele pensionarilor pe caz de boală au fost luate la puticat
Campania de verificarea a dosarelor pensionarilor de invaliditate care au ieșit din cîmpul muncii după 1 ianuarie 2001 s-a concretizat, pînă în prezent, cu revizuirea unui număr de șase sute de dosare. Pensionarii amintiți au fost verificați la sînge pentru a se vedea dacă deciziile medicale au fost corect acordate și dacă persoanele nu sînt integrate cumva în cîmpul muncii. „Hotărîrea a fost luată printr-un ordin ministerial, la începutul lunii septembrie, ca urmare a neregulilor depistate în cîteva județe din țară și a numărului mare de pensionari de invaliditate”, ne-a declarat Mariana Dumitriu, director general la Casa Județeană de Pensii (CJP) din Bacău.
Dosarul unui pensionar de invaliditate cu grad I a fost trimis la București, la Institutul Național de Expertiză din cadrul Casei Naționale de Pensii, pentru a se vedea dacă diagnosticul în baza căruia s-a pensionat respectivul a necesitat cele peste 180 de zile de concediu medical acordate. Numărul mare de dosare de invaliditate care au beneficiat de concedii medicale de la 90 la peste 180 de zile, afectează bugetul asigurărilor sociale de stat din care sînt suportate cheltuielile pentru plata certificatelor medicale. Principalele diagnostice pentru care au obținut ieșirea la pensie pe caz de boală anumite persoane sînt afecțiunile oncologice, cardiovasculare, neurologice și TBC.
Mariana Dumitriu a spus că prin aceste verificări se urmărește și dacă se respectă programul de recuperare indicat de Comisia de Expertiză Medicală și Recuperarea a Capacității de Muncă. Pe viitor se va pune un accent din ce în ce mai mare pe ducerea la îndeplinire a acestui program de recuperare, unde un aport important îl are medicul de familie sau cel curant. „Pensionarii de invaliditate trebuie să ia legătura cu medicul de familie sau curant pentru afecțiunea respectivă, astfel încît, atunci cînd se prezintă la revizuire, să poată prezenta toate analizele și procedurile medicale urmate și indicate în programul de recuperare. Nerespectarea condițiilor și criteriilor date de medicul expert de la Comisie va atrage suspendarea dreptului de pensionar de invaliditate”, a adăugat directorul de la CJP Bacău.
O mare parte din vină pentru nerespectarea programului de recuperare o au și pensionarii, care nu țin legătura cu medicul de familie și nu se prezintă la el decît atunci cînd este chemat la reexpertizare. „Prin aceste verificări urmărim să vedem dacă pensionarii de invaliditate care beneficiază de pensie nu sînt angajați pe bază de contracte individuale de muncă, lucru care este ilegal”, a precizat Mariana Dumitriu. În muncipiul Bacău sînt 105 pensionari de invaliditate cu gradul I, 1.432 de grad II și 1.635 de gradul III. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns