• jumătate dintre profesorii care în vară au fost repartizați de calculator au renunțat la posturi • cei mai mulți au renunțat la titulatură în favoarea suplinirii • avantajul acestei mișcări a fost că și-au putut alege posturile la care să mai predea încă un an
Aproximativ jumătate dintre profesorii care în vară au participat la concursul de titularizate, detașare sau suplinire au renunțat la posturile la care au fost repartizați de calculator. Refuzul profesorilor de a merge la catedrele la care au fost trimiși de computer este explicat de faptul că cei mai mulți dintre ei au ajuns în cele mai îndepărtate colțuri ale județului. Faptul că în acest an profesorii nu au putut să aleagă catedrele vacante, ei fiind repartizați pe baza mediei obținute la concurs, a constituit un mare dezavantaj. Una dintre anomaliile flagrante ale repartizării pe posturi de computer a fost aceea că profesori din zona Podu Turcului, spre exemplu, au ajuns titulari la școlile din zona Moinești sau Poduri. În aceste condiții, refuzul dascălilor de a se prezenta la post și de a reununța la titulatură și la avantajele pe care le oferă acest statut este evident. „Cea mai mare parte dintre profesori au renunțat la post încă din prima și a doua etapă a titularizării. Au fost însă și cazuri în care profesorii au reunuțat la post după repartizarea computerizată, la începutul anului școlar. De fiecare dată, motivul pentru care cadrele didactice au renunțat îl constituie nemulțumirea legată de catedra la care au fost repartizați”, afirmă Ghiorghi Iorga, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bacău.
Chiar dacă jumătate cei peste 1.500 de profesori au reunuțat la titulatură încă de la început, nu toți au plecat din învățămînt. Marea majoritate au renunțat la avantajele conferite de statutul de titular preferînd să devină simpli suplinitori. „Cauzele pentru care profesorii au renunțat în masă la statutul de titular și au îmbrățișat statutul de suplinitor țin în primul rînd metodologia de organizare a repartizării pe posturi. Singurul criteriu luat în calcul a fost cel al mediei, fără a se ține cont de domiciliu, situația socială sau cea medicală. În ultimul an, suplinitorii au fost mai avantajați decît cei titulari prin faptul că au avut posibilitatea să aleagă posturile, lucru care nu este deloc de neglijat”, a continuat Ghiorghi Iorga.
Reununțarea la titularizare în favoarea suplinirii, pentru a prinde un post mai bun, a devenit un fenomen în acest an. Potrivit conducerii ISJ Bacău, singura variantă de a se renunța la această practică ar fi organizarea repartizării pe posturi în alte condiții decît cele din acest an. „O soluție pe care noi vrem să o propunem la MECT ar fi repartizarea pe posturi pe fiecare comunăâ în parte. În aceste condiții, profesorii s-ar cunoaște între ei și nu ar mai apărea probleme”, a spus Ghiorghi Iorga. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns