• medicii spun că cele mai dese probleme sînt generate de atacurile cerebrale • unii bolnavi sînt aduși la spital la cîteva luni după ce au paralizat
Secția de Neurolgie din cadrul Spitalului Județean Bacău a devenit, în ultima vreme, neîncăpătoare, după ce numărul pacienților care au suferit accidente vasculare cerebrale a devenit tot mai mare. „Numărul acestora a crescut foarte mult, datorită afecțiunilor cardiace. Îngrijorător este că multe dintre ele se înregistrează la oameni mai tineri. Ei au fondul vascular modificat de la stres și de la o viață dezordonată. Surprinzător pentru noi este și numărul mare de tumori cerebrale. Pacienții care vin să se interneze au tumori cu metastaze la plămîni și în sfera genitală”, ne-a declarat medicul Ileana Gavriliu, șefa secției de Neurolgie.
Pe cele 80 de paturi ale secției sînt internați 92 de pacienți. Aproape 80% dintre ei au ajuns în spital ca urmare a accidentelor vasculare. Lor li se adaugă și bolnavii de diabet, care fac complicații neurologice foarte grave. Medicii le dau celor suferinzi tot felul de indicații pentru a evita factorii de risc care ar putea duce la îmbolnăviri. Cu toate acestea, mai toți cei care au probleme de sănătate ajung la spital la multe luni după apariția primelor simptome de boală. Doctorii spun că cei care știu că au boli de inimă sau diabet să urmeze tratamentul cu strictețe, să aibă un regim alimentar echilibrat, fără grăsimi, și să reducă consumul de alcool și fumatul. „Este indicat ca oamenii să țină post de două ori pe săptămînă. Dacă au ficatul sănătos, atunci pot consuma zilnic 30 de grame de tărie albă și un pahar de vin. La primele suspiciuni de boală, este bine să se prezinte la medicul de familie sau la specialist. Au fost cazuri în care au venit la medic abia la trei luni după ce au paralizat. La război merge doctorul, dar și pacientul. Acesta din urmă are obligația să aibă grijă de sănătatea lui”, este de părere medicul Ileana Gavriliu. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns