Dintr-o greașeală făcută inconștient, ori din cauza grupului, ori din cauza tentației, ori fiindcă pare ceva extrem, orice tînăr poate ajunge după gratii, terminînd o viață normală și începînd una nouă, de coșmar. Cam aceasta este concluzia care se desprinde în urma unor ample și elaborate studii despre cele mai noi metode de furt, de a jefui, de a face bani necinstiți. De curînd a apărut o campanie contra delincvenței juvenile care suna ceva de genul: ieși din orice grup care te poate duce la răcoare, nu bea, nu primi lucruri scumpe de la prieteni, nu fuma, nu te droga. Dar lucrurile sună prea ca fiind luate din biblie, interzicînd lucruri fără să spună de ce, și tentînd adolescenții să încalce normele societății. Prea vorbesc din cărți ori chiar nu știu despre ce vorbesc? Nu e mereu așa de simplu să ieși dintr-un grup, nu poți fi mereu suspect pe prieteni, nu poți bea de unul singur, iar de drogat, dacă te droghezi, ai nevoie de ajutor să te lași. E ușor să se vorbească. Dar cred ei că noi nu știm acestea? Întrebarea este alta: ce să facem? Nu ne mai ziceți: nu e voie și credeți că e suficient ca lucrurile să se schimbe deja.
Mai bine ne-ați speria cu realitatea, poate așa prostiile pe care le facem ar fi mai puține. Adevărul este că noi nu prea știm legea. Și dacă nu o știm, cum să o respectăm? Știm că sîntem minori și că legea ne protejează, dar nu e chiar așa. Dar dacă nu știm că furtul se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 12 ani, că atunci cînd comiți un furt împreună cu alte persoane sau din locuri publice, într-un mijloc de transport sau pe timp de noapte, prin efracție, se consideră furt calificat și se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 15 ani, cum să nu ne ducă capul la așa ceva? Furtul săvîrșit prin întrebuințarea de violență se consideră tîlhărie și se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 18 ani. Lovirea sau orice act de violență care au provocat suferințe fizice se pedepsește cu amenda sau închisoare de la o lună pînă la 2 ani – cine ar mai sări acum la bătaie? Complicitatea la fapte prevăzute de legea penală se pedepsește asemenea faptei la care ești părtaș. Tăinuirea, primirea, păstrarea sau cumpărarea unor bunuri furate se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 7 ani – cine ar mai ascunde acum lucrurile acasă la el?
Dar depinde mereu cum se pune problema și cum se acționează. De multe ori, frica la tineri e un sfătuitor mai bun decît vorbele de bine, de alint sau interdicțiile fără explicații. (Andreea CEASĂR)
Lasă un răspuns