Astăzi, 25 iunie, membrii noului Consiliu Local (CL) Onești vor depune jurămîntul în cadrul unei ședințe festive. În urma votului de pe 6 iunie, CL Onești este format din 12 reprezentanți ai PSD, cinci ai PNL, doi din partea PD și cîte unul de la PUR și PRM. La prima vedere, PSD Onești a cîștigat alegerile avînd puțin peste jumătate din numărul consilierilor la care se adaugă și recîștigarea fotoliului de primar de către Emil Lemnaru. Cei 12 consilieri îi vor permite d-lui Emil Lemnaru să-și aleagă viceprimarul și, de asemenea, să promoveze o serie de proiecte de hotărîre. E mult, e puțin?
PSD Onești ar suține că este mult. Realitatea, însă, arată altceva. Și asta pentru că Emil Lemnaru și consilierii PSD nu vor mai putea decide în ce privește finanțele municipalității și investițiile din oraș fără consilierii din opoziție pentru că orice proiect de hotărîre de acest gen trebuie să întrunească minim două treimi din voturile consilierilor, adică 14, cu două mai mult decît dispune PSD în CL Onești.
În acest context, PNL Onești va avea un cuvînt greu de spus în noul consiliu, atît datorită numărului de consilieri, cît și calității acestora: Gheorghe Bîlbîie, Ioan Aron Popa, Ciprian Zarzu, Mihai Șova, Mircea Cetean, Nicolae Grigoraș.
Deciziile privind bugetul local au nevoie de votul opoziției
PNL Onești a reușit, la alegerile locale din 6 iunie, să obțină cel mai bun rezultat din ultimii 14 ani. Pînă acum, cel mai bun scor electoral era cel din 1996, cînd PNL a avut doi reprezentanți în Consiliu Local, după care, în anul 2000, să nu mai obțină nici un fotoliu de consilier. De asemenea, PNL Onești are pentru prima oară și un reprezentant în Consiliul Județean, în persoana liderului liberalilor oneșteni, Valerian Vreme, aflîndu-se din acest punct de vedere pe picior de egalitate cu PSD Onești. De altfel, obținerea unui loc în Consiliul Județean pentru PNL Onești nu este întîmplătoare în condițiile în care, pe 6 iunie, lista de consilieri județeni a PNL a obținut un sprijin important din partea electoratului, atît din Onești cît și din comunee din zonă, ale căror organizații PNL sînt coordonate de conducerea filialei oneștene.
Important, în această situație, este ce vor reuși să facă reprezentanții PNL, alături de cei ai PD, dar și ai PUR și PRM, cu puterea primită din partea electoratului oneștean.
Dacă finanțele municipalității sînt principalul domeniu unde Emil Lemnaru va avea nevoie de acordul consilierilor din celelalte partide, același domeniu rămîne și cel mai sensibil al administrației locale oneștene.
Marile investiții pornite de Emil Lemnaru în ultimii ani au reușit, dincolo de importanța lor, mai mare sau mai mică, pentru comunitate, să îndatoreze bugetul local, situație care s-a reflectat în nivelul taxelor și impozitelor. Cu doar cîteva zile înainte de alegerile locale, pe 31 mai, Emil Lemnaru a convocat o ședință a Consiliului Local, convocare ce i-a luat prin surprindere pe consilierii PSD, care deja băuseră șampania de despărțire la precedenta ședință. Principalul punct de pe ordinea de zi era stabilirea taxelor și impozitelor locale pentru anul 2005. Imediat după ședința PSD Onești anuna căa scăzut taxele și impozitele locale, anunț lansat în buletinul oficial al Primăriei și cu iz electoral fără tăgadă.
Numai că Emil Lemnaru a uitat să mai anunțe două lucruri și anume că, această reducere a fost impusă de prevederile noului Cod fiscal și nu este, nicidecum, o inițiativă a Consiliului Local PSD, dar, și mai important, a uitat să anunțe că oneștenii vor fi obligați să suporte o așa-zisă taxă specială de salubritate-mediu, calculată în cuantum de 3% din fondul brut de salarii al fiecărei societăți. Graba cu care Emil Lemnaru a dorit să se voteze această taxă specială de un Consiliu Local controlat în întregime este, acum, explicabilă în condițiile în care pentru promovarea unui astfel de proiect ar fi avut nevoie acum de votul opoziției, vot pe care, în mod sigur, nu l-ar fi primit. Mai mult, taxa de mediu, reînoită an de an, a fost contestată vehement, alături de taxa de sport, de majoritatea directorilor oneșteni, inclusiv cei din PSD.
Credite, taxe și impozite, facturile marilor investiții, iată doar cîteva din multele probleme pe care consilierii ce vor depune astăzi jurămîntul, îndeosebi cei din opoziție, sînt obligați să le găsească răspunsuri. Dacă aceste răspunsuri vor fi incomode pentru fosta și actuala administrație locală a Oneștiului, rămîne de văzut. (C.B.)
Lasă un răspuns