A fost o perioadă, înainte de 1989, cînd pur și simplu nu mai deschideam televizorul la Telejurnal pentru că toate știrile îl înfățișau doar pe Nicolae Ceaușescu.
Istoria se repetă tot mai des și s-ar putea să renunțăm la știrile transmise de televiziunile din țară pentru că acum apare, obsesiv, Adrian Năstase.
Se pare că în ultimul timp acesta este pișcat de molii pentru că debitează enormități care, pe lîngă faptul că îl irită pe privitor, sînt și lipsite de logică, ori denotă că premierului îi lipsește simțul măsurii.
Cu puțin timp în urmă a declarat, cu nonșalanță, că agricultura se va confrunta cu fenomenul șomajului pentru că nu este permis ca 10 țărani să ducă de funie o vacă. Nu a precizat dacă animalul era dus la păscut, era adus, sau îl tîrau la abator și vaca se împotrivea. Bine că nu s-a referit la un bou, pentru că trebuiau mai mulți țărani să-i poarte funia. Nu știm unde a văzut șeful guvernului secvența cu pricina. Poate la Cornu sau Tărtășești, unde o fi zonă suprapopulată cu țărani, dar cu bovine puține. Probabil că înaltele cunoștințe despre rolul funiei în agricultură le-a acumulat de la tata-socru, cîndva mai marele agriculturii socialiste.
Că se cere des pe sticlă nu ar fi așa mare pagubă. Slavă Domnului, butonăm pînă găsim un post acceptabil; paradoxal este, însă, că scapă perle care frizează ridicolul pentru înălțimea funcției pe care o ocupă. Astfel, exprimîndu-și poziția despre necesitatea reformei în administrația publică, a observat că în România a apărut a V-a putere în stat – funcționarii publici – care au o altă viteză de croazieră. Nu a precizat față de cine au o altă viteză de croazieră și dacă viteza este mai mare sau mai mică. Observația „iepocală” a făcut-o, însă, față de reprezentanți ai Uniunii Europene. Probabil că a vrut să sugereze că din cauza funcționarilor publici nu a reușit țara să prindă primul val spre Occident.
Paradoxal ni se pare faptul că vorbitorul a uitat ce funcție deține și că blestemații de funcționari publici din ministere și alte structuri conduse de Bombonel formează însăși Executivul al cărui șef cu onoare se numește. Dacă premierul are, totuși, dreptate, înseamnă că puterea executivă prevăzută de Constituție este pe cale de autodizolvare, nefiind posibil ca aceasta să fie reprezentată doar de către miniștri și ceilalți conducători de structuri ale administrației publice. A mai fost unul cu barbă, care la începutul mandatului se credea Cuza în persoană, pentru ca spre sfîrșit să recunoască faptul că l-au învins „structurile” SRI.
Acu’, dacă șeful cabinetului de miniștri a spus un adevăr, ar trebui să acționeze în consecință: să regleze viteza de croazieră a împricinaților, să-i concedieze in corpore dacă nu pot să se alinieze celui mai telegenic dintre premieri sau, Doamne ferește, nu vor, ori, Doamne ajută să declare că l-au învins scribălăii și să dea dovadă de noblețe prezentîndu-și demisia.
Probabil că premierul confundă mafioții care roiesc în preajmă-i cu amărăștenii de funcționari, cu salarii între 3-5 milioane de lei.
Cînd s-a referit la viteză, gînditorul de Tărtășești trebuia să-și amintească și de faptul că prin încălcarea grosolană a legii a suspendat o parte din sporurile salariale ce se cuvin criticaților funcționari. Păi, dacă nu dai, nu-i rușine să ceri și să mai și critici așa, la general?
Domnule premier, reforma administrației începe de la pită și nu din teorie și vorbe pe placul străinilor! Pentru această zicere cu damf arogant o să primiți un bobîrnac în alegeri. Dacă un viitor pretendent la șefia statului se exprimă astfel despre osatura administrației, înseamnă ori că România nu are funcționari publici, ori că persoana în cauză nu merită funcția actuală și cu atît mai puțin pe cea la care rîvnește. (Jan NEGRU)
Lasă un răspuns