• 220 de catedre nu sînt ocupate nici la această oră, deși mai e puțin și începe școala • directorii școlilor trebuie să găsească urgent soluții • probabil vor fi angajați în grabă suplinitori, iar elevii de la țară, fiindcă în special acolo sînt catedre neocupate, vor face școală în dorul lelii
Tinerii absolvenți sînt din ce în ce mai greu de convins să intre în învățămînt. Cel puțin asta demonstrează datele oficiale transmise de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Bacău după ultima ședință publică de repartizare a catedrelor rămase vacante. Potrivit ISJ, în județ mai sînt încă libere peste 220 de posturi, în condițiile în care de astăzi într-o săptămînă clopoțelul va aduna din nou în bănci elevii. „Cele mai multe dintre catedrele rămase vacante sînt în școlile din mediul rural. Deși pare greu de crezut, există încă locuri libere și la școlile și liceele din orașe, în special la disciplinele tehnice și chiar la informatică”, ne-a declarat Constantin Năstac, inspector de personal la ISJ.
Înaintea ultimei ședințe publice pentru împărțirea catedrelor neocupate, în școlile din județul Bacău mai erau încă libere peste 620 de catedre. Și asta chiar în condițiile în care, pînă la începutul acestei luni, s-au mai organizat alte cinci etape de împărțire a catedrelor vacante. Din totalul locurilor neocupate, doar 398 de posturi au fost adjudecate după ședințele desfășurate sîmbătă și luni. „Oferta la cele două ședințe a fost substanțială, atît în privința posturilor, cît și a candidaților. Cu toate acestea, în județ mai sînt încă 220 de catedre libere. Principalele motive pentru care dascălii au refuzat posturile sînt că au vrut ca locurile să fie în localitățile de domiciliul, cît mai aproape de acestea, ori în orașe. La unele discipline, cum ar fi cele de românâ, franceză, engleză, informatică, religie sau discipline tehnice nu sînt suficiente cadre didactice calificate. Nici măcar numărul suplinitorilor necalificați nu a fost în măsură să acopere locurile libere”, a explicat inspectorul Năstac. Drept urmare, cu cîteva zile înaintea începerii anului școlar, la română sînt neocupate 16 catedre, la engleză 11, la franceză 12, iar la istorie, nouă. În schimb, la educatoare, învățători, profesori de matematică, biologie sau fizică numărul solicitanților a fost atît de mare, încît nu au mai rămas libere decît unul, maximum două locuri vacante, în localitățile cele mai îndepărtate din județ.
Sarcina de a completa catedrele rămase încă neocupate în școli revine directorilor, care din pămînt, din iarbă verde, vor trebui să scoată, în doar o săptămînă, profesori care să-i inițieze pe elevi în tainele limbii române, ale informaticii sau limbii engleze. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns