• Direcția de Sănătate Publică din Bacău nu a autorizat peste 300 de școli de la sate și alte 24 din orașe
Școlile din județul nostru sînt departe de a asigura condiții propice de studiu elevilor. Chiar dacă noul an școlar bate la ușă, majoritatea unităților de învățămînt stau foarte prost la capitolul condiții igienico-sanitare, deși fără îndeplinirea acestora ele nu primesc autorizația de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Bacău. Instituția băcăuană a demarat deja campania de autorizare a instituțiilor de învățămînt. Ele au fost împărțite pe categorii, și pînă la acest moment au fost controlate numai școlile cu clase I – VIII. Pe viitor, urmează să fie verificate grădinițele și liceele.
Controalele nu au fost deloc îmbucurătoare pentru reprezentanții de la DSP Bacău, care au descoperit că majoritatea școlilor nu pot fi autorizate să funcționeze din cauza unor deficiențe elementare. „Obținerea autorizației de funcționare implică o serie de măsuri pe care școlile trebuie să le îndeplinească. În primul rînd, este vorba de consolidarea spațiilor, apoi de igienizarea acestora, a grupurilor sanitare și aprovizionarea unităților de învățămînt cu apă potabilă. Acestea sînt normele pe care școlile trebuie să le îndeplinească pentru autorizare. Apoi, mai trebuie să existe și o trusă de prim ajutor, care însă nu condiționează obținerea autorizației sanitare de funcționare”, ne-a declarat medicul Cornelia Cojocaru, director la DSP Bacău.
În mediul rural au fost autorizate doar 139 de școli, în timp ce alte 323 nu au primit autorizația de funcționare din cauza deficiențelor. În orașe, situația este mai bună, deoarece doar 24 de unități de învățămînt nu au primit autorizația sanitară, în timp ce restul de 71 au îndeplinit condițiile de acreditare. Conducerea Direcției de Sănătate a trimis adrese atît la Inspectoratul Școlar Județean, cît și la Consiliul Județean. „Noi am trimis adrese despre situația constatată și am cerut implicarea autorităților locale pentru amenajarea și buna funcționare a acestor spații. În plus, Inspectoratul Școlar va trebui să urmărească și controlul medical al cadrelor didactice, mai ales că, pînă în prezent, doar 50% dintre acestea și-au întocmit dosarele în cabinetele de medicina muncii”, a precizat directorul de la DSP Bacău.
Școlile de la țară ar mai avea timp să se pună pe picioare pînă la 1 septembrie. Ministerul Sănătății a cerut și el un control drastic în aceste unități, care urmează să demareze din 15 august. Pînă la începutul noului an școlar, autoritățile în drept vor trebui să pună la punct sălile de clasă pentru ca elevii să nu cadă victime unor boli sau chiar accidente din cauza lipsei condițiilor de igienă și a locațiilor consolidate. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns