• peste 20.000 de puieți de păstrăv au murit din motive deocamdată necunoscute • proprietarul Păstrăvăriei din Slănic Moldova crede că apa a fost poluată de turiștii care au spălat cu detergent și au aruncat gunoaie în amonte de iazuri
Inspectorii de la Direcția Sanitar-Veterinară Bacău și de la Regia „Apele Române” au descins ieri la Păstrăvăria din Slănic Moldova, după ce, cu o zi în urmă, peste 20.000 de puiet de păstrăv au murit, aparent fără nici un motiv. „Luni nu am fost acasă și, cînd m-am întors, am observat că foarte mult puiet din cele două bazine era mort și stătea ridicat la suprafața apei. Cît am putut am scos pe mal, am încercat să mai oxigenez apa din bazine, dar peștele continuă să moară în continuare”, ne-a spus Constantin Roșculeț, proprietarul păstrăvăriei. Deoarece exclude orice altă cauză a decesului peștilor, Roșculeț este convins că păstrăvii i-au murit din pricina poluării apei Slănicului de către turiștii veniți în week-end în stațiune cu zecile și care și-au amplasat corturile în amonte de iazuri. „Nicăieri nu există un loc de depozitate a gunoaielor, astfel că toți cei care vin cu corturile își spală lucrurile în apă, cu detergenți, aruncă gunoaie și chiar își fac necesitățile în rîu”, ne-a mai spus Roșculeț. El consideră că vinovat de acest lucru este primarul localității, Ionel Mihai Mircea, care trebuia să vegheze la respectarea legii, în condițiile în care, chiar la intrare în oraș, este amplasat un panou imens prin care Slănicul este numit „Rezervație Naturală”, și care precizează că în stațiune sînt interzise amplasarea corturilor, aprinderea focurilor și depozitarea deșeurilor. Toate aceste fapte sînt considerate infracțiuni și sînt pedepsite cu amendă.
În replică, primarul ne-a declarat că tot ceea ce s-a întîmplat la păstrăvărie a fost pe o proprietate particulară, care nu are nici o treabă cu Primăria. El recunoaște însă că mai sînt turiști care nu respectă normele elementare de igienă, dar nu are ce le face. „În acest sfîrșit de săptămînă a plouat mult și nu prea au fost turiști. Cred că peștii s-au îmbolnăvit din cauza mîncării”, mai spune primarul.
Curios este însă faptul că ieri, în timpul documentării, în amonte de păstrăvărie era întinse, unele chiar pe malul apei, zeci de corturi, fără ca primarul să aibă cunoștință de așa ceva. Deși a vizitat și el păstrăvăria, ce desparte doar cu cîțiva metri campingurile improvizate. Inspectorii DSV și specialiștii de la Apele Române au recoltat ieri probe de apă și din țesuturile peștilor morți, care urmează să fie supuse analizelor. La prima vedere, după ce au verificat conținutul stomacal al păstrăvilor, medicii de la DSV exclud varianta intoxicării acestora cu alimente.
Menționăm că acesta este cel de-al treilea caz de îmbolnăvire în masă a peștilor de la Păstrăvăria din Slănic, după ce, în urmă cu patru ani, de două ori la rînd, poluarea a fost cauzată tot de gunoaie și din deșeurile provenite de la gatere, iar acum doi ani, de la o cisternă cu produse petroliere care a fost spălată pe malul apei Slănicului. Deși la vremea respectivă patronul păstrăvăriei a tras serioase semnale de alarmă privind poluarea pîrîului Slănic de către turiști, aceștia continuă nestingheriți să-și aplaseze corturile în imediata vecinătate a apei. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns