• peste 40 la sută dintre elevi au obținut note sub 5,00 • alți 19 la sută dintre elevi nu au știut mai mult de 6,00 • doar 10 % dintre candidați au primit la simulare note între 8,00 și 10,00 • conducerea ISJ cere ca profesorii ai căror elevi au avut o prestația slabă să fie sancționați
Simularea la testarea națională a scos la iveală o realitate dramatică: aproape jumătate dintre elevii de clasa a opta care s-au prezentat la evaluare nu au obținut note de trecere. Cu alte cuvinte, dacă în loc de simulare, sîmbătă s-ar fi desfășurat examenul propriu-zis, 42 la sută dintre elevii participanți ar fi fost declarați respinși. Dintre cei 9.777 de elevi care au participat la simulare, nu mai puțin de 4.120 au obținut note sub cinci, iar alți 1.860 de elevi, adică 19 la sută, nu au primit note mai mare de șase, ceea ce spune foarte multe despre nivelul de pregătire al elevilor. 15 la sută dintre elevi au obținut note între 6 și 7 și doar 11,6 la sută au reușit să scoată note pînă în opt. Elevii cu rezultate deosebite, care s-au remarcat la simulare, aproape că pot fi numărați pe degete. Note între opt și nouă au obținut numai 7,75 la sută dintre elevi, iar între nouă și zece au fost evaluați doar patru la sută dintre participanții la simulare. „Rezultatele la testarea națională nu sînt deloc bune: cam mulți elevi au obținut note sub cinci și destul de mulți au fost notați cu note între cinci și șase. Chiar dacă scopul principal al evalutării a fost acela de a se urmări problemele organizatorice, notele obținute de elevi nu trebuie trecute cu vederea. La nivelul fiecărei școli trebuie să faceți o evaluare a rezultatelor”, le-a spus directorilor de școli, prezenți ieri la ședința organizată la ISJ, Ana Marchiș, inspectorul școlar general adjunct. Șefii învățămîntului băcăuan care au analizat situația înregistrată la simularea testării naționale au ajuns la concluzia că atît elevilor, cît și părinților și profesorilor, notele slabe cu care au fost notați sub șase ar trebui să le dea de gîndit. „Acolo unde sînt foarte multe note sub cinci sau între cinci și șase, sînt foarte multe semne de întrebare asupra activității profesorilor, iar dascălii ai căror elevi au obținut note mici ar trebui sancționați. Pentru a remedia situația ar trebui să convocați ședințe cu părinții, pentru ca în perioada care urmează aceștia să-și țină copiii mai din scurt”, le-a mai spus directorilor inspectorul adjunct Ana Marchiș.
Rezultatelele înregistrate în acest an de elevii școlilor din județul Bacău care au participat la simularea națională sînt cele mai dezastruoase înregistate în ultimii ani. La simularea de anul trecut, ceva mai mult de o treime din cei aproximativ 9000 de elevi de clasa a VIII-a care au susținut pretestarea nu reușiseră să ia note de trecere, însă comparativ cu prestația din acest an, rezultatele pot fi considerate foarte bune. Situația este cu atît mai îngrijorătoare, cu cît aproximativ 2.000 de elevi dintre cei care termină în acest an clasa a opta și ar trebui să susțină examenul de admitere au lipsit de la simularea de sîmbătă. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns