Grigore Georgel Grigore, expert al Societății de Investiții Finaciare (SIF) Moldova, fost director economic al FPP II Moldova, a fost arestat la Bacău, luni seară, în dosarul Banca Transilvania. Acuzele care i se aduc lui Grigore nu au nici o legătură cu calitatea sa de salariat al SIF, ci cu cea de om de afaceri. Grigore Georgel Grigore a lucrat la Avicola Bacău, de unde a plecat, în 1992, mai întîi la Camera de Comerț și Industrie Bacău, și apoi la FPP II Moldova. Apropiat al lui Corneliu Iacobov, pe atunci președinte al FFP II, Grigore a deținut funcția de director economic al instituției, pînă acum aproximativ patru ani. El a fost implicat, împreună cu Iacobov, într-un scandal legat de defuncta Bancorex. În perioada în care Iacobov era președinte, FPP II a avalizat credite pe care mai mulți oameni de afaceri le-au luat de la Bancorex și pentru care, practic, FPP Moldova s-a pus drept garanție. Patronii nu au mai trecut pe la bancă să-și plătească ratele și AVAB, după ce s-a declarat falimentul Bancorex, s-a îndreptat împotriva FPP, să recupereze banii. În total, FPP a avalizat bilete la ordin în valoare de 30 de milioane de dolari. O parte din bani s-a recuperat, o parte însemnată a fost trecută la datoria publică. Grigore Georgel Grigore a fost cercetat, dar a fost găsit nevinovat, pentru că el contrasemna biletele la ordin și nu lua decizia avalizării.
Fostul director economic al FPP II este administrator la cinci firme din Bacău: Crinas SRL, unde este și administrator și asociat, Expert Cont, unde este administrator, Iolen Com SRL, unde este administrator, Ponte Trading Company unde îndeplinește funcția de administrator, și firma Bernard & Co unde este administrator unic. Se pare că Grigore Grigore, așa cum este cunoscut în Bacău, a fost arestat pentru creditele dubioase pe care acesta le-a luat de la Banca Transilvania pe firma Bernard. Surse din arestul poliției ne-au spus că Grigore Grigore susține că suferă de diabet, că este insulino-dependent și că a protestat în cursul zilei de ieri împotriva mandatului de 30 de zile pe care procurorii Parchetului Național Anticorupție (PNA) l-au emis pe numele său, pe motiv că condițiile din arest nu-i permit să urmeze tratamentul medical.
Toți cei arestați nu suportă conițiile din arest
Grigore Grigore nu este singurul care nu se împacă cu decizia PNA. La sfîrșitul săptămînii trecute, un prim lot din cei reținuți în dosarul Banca Transilvania a făcut plîngere împotriva măsurii de arestare preventivă. Șase dintre foștii funcționari ai Băncii Transilvania, Timona Cioinea, Eduard Colos, Ciprian Stanciu, Georgeta Pricopoaea, Cristina Hermeziu și Ioana Moroca, la care se adugă Vasile Munteanu, șeful Agenției Bacău de Asigurare Reasigurare a Transilvania SA, precum și șapte dintre oamenii de afaceri arestați în dosarul Banca Transilvania, frații Dorinel și Irinel Popa, Ioan Roșca, Dumitru Chele, Renato Costache și Chirilă Constantin au fost audiați timp de aproape trei ore de un complet de judecată condus de judecătorul Ioana Vorniceasa, în vederea analizării cererilor de revocare a măsurii arestării. Cererea lor a fost respinsă ca nefondată.
În cursul zilei de luni, fosta directoare a Băncii Transilvania – sucursala Bacău, Carmen Negoiță, contabila șefă a societății Amapolla administrată de Benoni Beca (capul filierei alcool din dosar), Daniela Vascan, și oamenii de afaceri Codrin Polac, Cătălin Berzunțanu, Marcel Petru Rusu, Mirel Anghel, Cătălin Petrescu, Dorinel Popa – adus din nou în instanță – Benoni Beca și Liviu Dorneanu au făcut plîngeri pentru revocarea măsurii arestării sau înlocuirea mandatului cu obligația de a nu părăsi localitatea pe timpul procesului. la fel ca în cazul precedent și cererile lor au fost respinse ca neîntemeiate. Carmen Negoiță care a cerut clemența judecătorilor pentru eliberarea ei din arest a dus drept argument faptul că nu are cine să aibă grijă „de copilul de 18 ani și de căsuța, în valoare de șapte miliarde de lei”.
Casa directoarei Negoiță e în Beverly Hills-ul de la Hemeiuși
Căsuța de care pomenea Carmen Negoiță în timpul audierilor se află în comuna Hemeiuși pe una dintre ulițe, nu prea vizibilă din stradă. Doar acoperișul se ițește verzuliu, peste creștetele celorlalte gospodării ale localnicilor. Și totuși, prin comparație, pe lîngă imobilele din jur, casa fostei directoare a băncii nu iese prea mult în evidență. Cu toate acestea, construcția nu a trecut neobservată de localnici. Motivul este unul extrem de simplu: casa a fost ridicată în mai puțin de un an, cu o repeziciune ce, pentru omul simplu din Hemeiuși, denotă clar disponibilitate financiară cu mult peste posibilitățile unui muritor de rînd. Oamenii sînt destul de zgîrciți la vorbă și vor asigurări că nu le vom publica numele în ziar. „Aici este Beverly Hills și nu comentăm prea mult despre noii noștri vecini. Sînt oameni cu bani, ce mai! Nu putem să ne punem noi cu ei!”, spune un vecin.
„Mai sînt și alții, oameni cunoscuți în Bacău, care și-au făcut case pe aici, dar ei le-au început de doi, trei ani, unii chiar de mai mult timp, și încă nu le-au terminat. Dau bani în măsura posibilităților. Pe cînd a lui Carmen Negoiță a fost gata în anul în care a început-o și s-a și mutat în ea”, spune unul dintre vecini, după ce s-a asigurat că nu-i vom da numele în ziar. Localnicii povestesc că lucrul acesta a fost oarecum neobișnuit, mai ales că în zonă nu este gaz metan și toată instalația de încălzire centrală a fost concepută special pe motorină. „A costat și asta ceva bani. De cînd s-au mutat boierii în zonă, au făcut demersuri să fie adus gazul și pe aici. Ne costă cam 20 -22 de milioane de lei pe fiecare și profităm și noi de pe urma sforilor trase de ei pentru gaz”, adaugă o femeie. „Mie mi-a spus menajera că doamna Carmen este arestată. Da’ să-l vedeți pe băiat, cînd vine cu mașina, că abia a făcut 18 ani și i-a luat mașină străină. Nu mai poate trece nimeni pe uliță. Claxonează din drum, să vină menajera să-i deschidă poarta”, aduagă o voce. „Eu mă străduiesc de nouă ani să repar casa asta, am și o afacere destul de buncică, dar uite că nu se poate așa, bătînd din palme, să o termin. Am auzit și eu ce s-a întîmplat. Exact ca în Țigareta. Numai să nu mușamalizeze aștia cazul, ca atîtea altele, că ar fi strigător la cer”, mai spune un vecin.
Între timp, agitația noastră cu aparatele de fotografiat a trezit atenția cuiva din casă. După ce o femeie, menajera, după cum ne-au spus vecinii, ne-a pîndit pe geam în timp ce fotografiam casa, la poartă a venit un bărbat, care ne-a atenționat că proprietarul nu este acasă. „Eu sînt fratele lui din Sibiu și am venit aici la sfîrșit de săptămînă. Aici nu stă nici o Carmen Negoiță, ci familia Boingeanu”, ne-a spus omul de după poartă. La primăria din Hemeiuși am aflat și misterul. Aurel Boingeanu, cel invocat de bărbatul care a ieșit la poartă ca fiind proprietarul imobilului, este, de mulți ani, concubinul lui Carmen Negoiță. Autorizația de construcție a fost însă obținută pe numele fostei directoare și tot pe numele ei este și rolul de la primărie. Conform scriptelor, în anul 2001, Carmen Negoiță a plătit impozit pe clădire 776.000 lei. Anul acesta, ea a achitat 1.200.000 de lei impozit pe casa din Hemeiuși și 168.000 de lei pentru teren. Conform spuselor vecinilor, casa fostei directoare a sucursalei Băncii Transilvania este pusă sub sechestru de cînd a început scandalul. (Florin CRĂCIUN, Nicoleta BICHESCU, Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns