Dascălii băcăuani rămîn pe capete fără posturi
• reducerea numărului de copii, în special din școlile de la orașe, ca urmare a plecării părinților la țară sau în străinătate, sînt principalele motive pentru care profesorii rămîn fără obiectul muncii • pentru că ISJ nu le poate asigura decît posturi la țară, în cotloane îndepărtate, foarte mulți dascăli vor prefera să plece din învățămînt • „deocamdată va apărea un disconfort și abia în perspectivă ar putea apărea șomajul propriu-zis”, spune inspectorul general Ghiorghi Iorga
Restrîngerile de activitate din învățămînt din acest an au scos la iveală o realitate cruntă: cadrele didactice din învățămîntul băcăuan sînt în pragul șomajului. Potrivit listei cu restrîngerile de activitate, întocmită de Inspectoratul Școlar Județean Bacău, în acest an nu mai puțin de 119 educatori, învățători și profesori au rămas fără catedre. Posturile au fost desființate definitiv, ca urmare a reducerii numărului de ore din școlile de pe raza județului Bacău. Statisticile arată că în acest an au fost desființate cele mai multe catedre din ultimii zece ani, marea majoritate dintre acestea fiind din mediul urban. „Dispariția posturilor vine ca urmare a reducerii populației școlare, în special de la orașe. Totodată, migrația familiilor sărace dinspre oraș spre sate și plecarea copiilor la școlile din străinătate, după părinți, sînt alți factori care au favorizat desființarea unor clase și, totodată, dispariția posturilor”, a precizat inspectorul Petru Botezatu, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Școlar Județean Bacău.
Dacă în alți ani, cele mai afectate de restrîngerile de activitate erau educatoarele, în acest an, învățătorii au fost cei care au rămas pe capete fără obiectul activității. Nu mai puțin de 32 de învățători, adică un sfert din totalul catedrelor care au dispărut, au rămas fără clase la care să predea. 16 dintre aceste catedre sînt din Bacău, iar alte opt din celelalte orașe din județ. Inclusiv școlile renumite din Bacău, care ani buni au fost în topul preferințelor părinților din oraș, au fost obligate să desființeze clase pentru că nu mai aveau elevi. Școala „Miron Costin” din Bacău, spre exemplu, a fost obligată să dea la restrîngere de activitate nu mai puțin de trei posturi de învățători. Din cauza plecării în străinătate a copiilor, doi învățători de la Școala „Mihail Sadoveanu” au rămas, de asemenea, fără catedre. Cîte un post de învățător a mai dispărut de la școlile „Domnița Maria”, Școala 15, Școala „Geroge Bacovia”, Școala „G.M. Cancicov” sau Liceul Pedagogic „Ștefan cel Mare” Bacău. În topul celor mai afectate discipline, învățătorii sînt urmați de profesorii de limbi străine (13 posturi), tehnologie (11 posturi), matematică (10 posturi), educație fizică (8 posturi) și biologie (opt posturi). La restrîngerea de activitate din acest an, educatoarele nu au rămas decît fără șase catedre. Și la celelate discipline școlile renumite au fost obligate să desființeze catedre și să închidă porțile pentru o parte dintre profesorii care ani de zile au predat. Școala 10 din Bacău, spre exemplu, care este cea mai solicitată de către părinți, a închis ușa pentru un profesor de istorie, unul de limba franceză și unul de matematică, Școala „Alexandru Ioan Cuza” a dat la restrîngere de activitate două catedre de matematică și una de limba franceză, iar Școala „Spiru Haret” a desființat definitiv o catedră de limba franceză.
Legislația în vigoare prevede că pentru cadrele didactice titulare ale căror catedre sînt date la restrîngere de activitate, ISJ este obligat să le asigure un loc de muncă în sistem. „Deocamdată nu se pune problema șomajului în învățămînt sub aspectul că nu vor avea unde să le oferi catedre profesorilor. Va apărea, însă, situația în care profesorii care predau la oraș vor refuza să meargă să predea la țară, într-un colț uitat de lume, unde le putem asigura o catedră. Atunci, mulți dintre cei care o viață întreagă au predat în oraș vor prefera să se retragă din învățămînt. Deocamdată va apărea un disconfort și abia în perspectivă ar putea apărea șomajul propriu-zis”, ne-a declarat Ghiorghi Iorga, inspectorul școlar general al ISJ Bacău. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns